Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

BURNS NIGHT Ovo je naših sedam preporuka za današnji praznik ljubitelja škotskog whiskyja

whisky-burns-night

Burns Night tradicionalna je svečanost kojom Škotska odaje počast jednom od svojih najvećih pjesnika Robertu Burnsu (1759-1796.) U zadnjih nekoliko desetljeća proširila se na čitav svijet i danas je zaštitni znak svih ljubitelja škotskih običaja.

Robert Burns, poznat i kao “pjesnik orač” jedan je od pionira romantizma s velikim nacionalnim karakterom. Naime, pisao je i na škotskom jeziku i na škotskom dijalektu engleskog jezika. Danas je jedna od ikona Škotske, a njegov utjecaj proširio se daleko izvan poetskih krugova postavši i politička inspiracija osnivačima kako liberalizma tako i socijalizma. Burns je, napomenimo i to, bio zaposlen kao trošarinski porezni službenik za alkohol. 

robert-burns
Robert Burns (1759-1796.)

Sigurni smo da znate barem za “Auld Lang Syne” (Should Old Acquaintance be forgot), njegovo odista svjetsko nasljeđe koje se pjeva na gotovo svim rastancima, posebno na ispraćaju Stare godine, a od 1801. godine tradicionalno se na dan njegovog rođenja održava i svečanost Burns Night ili kako se još često naziva “Burnsova večera”. Centralnu postavu svakog svečanog stola čine neizbježni haggis i malt whisky.

Haggis je specifičan i osebujan škotski specijalitet od mljevenih ovčjih iznutrica, ovčjeg loja, luka, zobenih pahuljica, začina i soli, kuhan u (goveđem) temeljcu i punjen u neku vrstu kobasice od ovčjeg želuca. Najčešće nas može podsjetiti na veliku škotsku krvavicu! Ako baš i niste za takve specijalitete, pravi dobri škotski malt whisky uvijek je dobar izbor, a ovo je naših sedam preporuka za Burns Night.

TIMOROUS BEASTIE Highland Blended Malt

timorous-beastie-pravi

Jedan od najboljih uvodnih whiskyja u stil regije Highland, kupaža maltova iz više destilerija inspirirana Burnsovom pjesmom “To a Mouse”. Živahan i ozbiljan u isto vrijeme, klasičnih aroma malt whiskyja poput kolača od jabuka s cimetom, gorkih naranči, klinčića i paprenih začina 

46% alk/vol

Fine stvari, 355,00 kn

COMPASS BOX  The Story of the Spaniard

Compass Box jedan je od najvažnijih suvremenih nezavisnih whisky buteljera. Ovo izdanje kupaža je više od šest različitih destilerija s naglaskom na odležavanje u sherry i vinskim bačvama iz Španjolske. Očekujte note arancina, croissanta, oraha, pistacija i klasičnih španjolskih vina (višnje, borovnice).

43% alk/vol

Fine stvari, 412,00 kn

DARKNESS 8 Years

Darkness 8

Kupaža single maltova iz portfelja kompanije zaslužne i za Ableforth’s gin. Dozrijevani su osam godina u bourbonskim bačvama, a zadnja tri mjeseca kupaža je premještena u male 62,5 litarske sherry bačvice. Voćnih aroma naranči, sušenog voća, čkoladnih biskvita, cimeta i majčine dušice.

47,8& alk/vol

Miva galerija vina, 432,50 kn

ABERLOUR A’Bunadh

Najpoznatije izdanje velike destilerije Aberlour dozrijevalo  između 5 i 25 godina u oloroso sherry bačvama. Klasični single malt u velikom sherryju prepun sušenih grožđica, badema, čokolade, kave, višanja, arancina, zrelih kožnatih nota, začinskog bilja i začina.

51,8% alk/vol

Vrutak, 449,98 kn

ARDBEG Uigeadail

Ugeadail

Slavno izdanje kultne destilerije s otoka Islay. Odležavanje u podjednakom omjeru sherry i bourbonskih bačava donijelo je ozbiljnog igrača obilnih mednih nota, čokoladnog biskvita, kave, grožđica i slane karamele omotane izrazito bogatim tresetnim dimom.

54,2% alk/vol

Miva galerija vina, 550,50 kn

KILCHOMAN Loch Gorm Edition 2021

Loch Gorm

Najnovija inkarnacija godišnje limitirane edicije artizanske destilerije s otoka Islay. Dozrijevana u potpunosti u oloroso bačvama iz Andaluzije eksplozija je velikih sherry nota, džema od šljiva, nugata, paprene čokolade, orijentalnih začina i baršunastog aromatičnog, gotovo kožnatog dima.

46% alk/vol

Fine stvari, 671,00 kn

GLENMORANGIE A Tale of Winter

A TAle of Winter

Limitirana edicija jednog od pet najprodavanijih single malt whiskyja na svijetu odležavana 13 godina u bourbonskim bačvama i dovršena dozrijevanjem u bačvama sicilijanskog Marsala vina. Bogata karamela, zrelo voće, citrusi, med, začini i lavanda savršeni su zimski ugođaj uhvaćen u čaši.

46% alk/vol

Miva galerija vina, 675,50 kn

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.