Profesionalni ugostitelji, chefovi, konobari, restoranski menadžeri, često zaziru od investitora bez ugostiteljskog iskustva. U hrvatskoj profesionalnoj kuharsko konobarskoj zajednici, vlada prilično čvrsto uvjerenje da su vlasnici restorana i kafića koji dolaze iz sporta, manjeg poduzetništva ili nejasnih zanimanja, zapravo strateški problem hrvatske ugostiteljske industrije.
Ilija Lovrić iz Galižane nedavno je kupio poduzeće Uljanik Standard, u sklopu kojeg je poslovao rock klub Uljanik. Gospodin Lovrić uspješni je obrađivač metala, koji zapošljava više desetaka radnika.
Gospodin Lovrić nije profesionalni ugostitelj. Govoreći u Glasu Istre o planovima za prostore kluba Uljanik, Lovrić je kazao da bi ondje želio imati restoran s dvije Michelinove zvjezdice.
E sada, vrlo dobro znamo da Hrvatska zasad nema ni jedan restoran s dvije zvjezdice. Neki od najboljih hrvatskih chefova krvavo su se borili za jednu zvjezdicu, a nitko se još nije domogao druge, uz realno veliku količinu znanja i talenta u hrvatskoj gastronomskoj industriji.
Usprkos tome, jedan istarski poduzetnik koji nije ugostitelj vjerojatno ne zna što je sve potrebno da bi se dobile dvije Michelinove zvjezdice, odjednom najavljuje da bi u prostoru bivšeg rock kluba želio držati restoran s dvije zvjezdice.
Cijenimo ambicioznost. No, neutemeljene ambicije katkad su gore od nedostatka ambicija. Bilo bi izvanredno da netko s viškom novca i manjkom profesionalnih kvalifikacija odjednom ni iz čega stvori restoran s dvije Michelinove zvjezdice.
Bojimo se, međutim, da je amaterska ambicija o restoranu s dvije zvjezdice u Uljaniku zapravo šifra za veću katastrofu.
Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.