Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Matoševićev chardonnay iz 2000. i Tilijin merlot iz 1999. obilježili su dvostruku rođendansku vinsku večeru u Nobilionu

matosevic-tilia-g

U subotu navečer u prepunom restoranu Nobilion hotela Ikador u Iki, održana je proslava 25. godišnjice rada vinarije Ivice Matoševića i vinarije Tilia Matjaža Lemuta iz Vipave.

Uz sedmosljednu večeru točio se niz neobičnih vina, od sasvim mladih sauvignona iz lanjske berbe koji još nisu došli na tržište, do dva senzacionalna stara vina.

matosevic-tilia-govor

Matoševićev chardonnay Anima iz 2000. godine ostario je u boji, koja je postala zlatno bakrena. Bouquet je prvo bio malo prašnjav, da bi nakon desetak minuta poprimio tipične začinske tercijarne note. No, tekstura i struktura tog više od dvadeset godina starog chardonnaya apsolutno su impresivne. On je još uvijek prilično svjež, kremast, širok, s čistim, dugim vinskim, jabučnim i citrusnim okusima. Probali smo vrlo malo chardonnaya izvan burgundskih grand crua i premier i grand crua iz Chablisa, koji su tako graciozno ostarjeli.

matosevic-tilia-vino

Lemutov merlot iz 1999. gotovo da je zadržao rubinsku boju puno mlađeg vina. U bouquetu su se miješali tercijarni elementi poput aroma šumskih gljiva i kave, s još uvijek jako prisutnim mirisima crnog voća. Tanini su se rastopili i učinili vino ugodno glatkim, a slasni, intenzivni okus trajao je valjda minutu.

No, više od dvadeset godina stari chardonnay i merlot možda ipak nisu bili glavne zvijezde sinoćnje večere u Nobilionu. Najviše nam se svidjela Matoševićeva macerirana malvazija Alba Antiqua iz kišne berbe 2014. 

matosevic

Praksa je pokazala da kišne i hladne berbe katkad daju vrlo dobre oranže, vjerojatno zato što tim visoko koncentriranim vinima osiguravaju dodatnu svježinu. Antiqua iz 2014. tipičan je primjer mišićavog, intenzivnog vina velikog tijela, kojem je puno svježine osiguralo eleganciju. Od drugih vina svakako još treba spomenuti Tilijin otmjeni crni pinot White Label iz 2017. i Matoševićevu mladoliku bijelu Grimaldu iz 2012.

matosevic-vino

Lemut, Matošević i Nobilionov chef Dino Knežević složili su vrlo precizan wine pairing, a pojedina su jela, poput foie gras i jelena s kakaom bila izvrsna; mali Kneževićev tim u tri je sata isporučio oko tri stotine pažljivo složenih tanjura. Dvostruka rođendanska proslava u Nobilionu primjer je uspješne i vesele vinske večere.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.