Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NAJPOPULARNIJA RESTORANSKA JELA U ZAGREBU Burrata, beef Wellington, tagliatelle sa škampima, biftek, koljenice…

U Zagrebu i u većem dijelu Hrvatske uvjerljivo najpopularniji restoranski proizvod i dalje su ćevapi. No, s iznimkom Tačevih gastronomskih ćevapa, ćevapi žive isključivo u zasebnom svijetu roštiljarni. Pizze i burgeri također su jela ograničena na posebne restoranske žanrove, kao i sushi.

Stoga smo odlučili istražiti koja se jela najbollje prodaju u zagrebačkim restoranima širih, nespecijaliziranih formata. Uzeli smo u obzir restorane koji redovito ili barem vikendom imaju vrlo mnogo gostiju.

Carpaccio

carpaccio-burrata

Najprodavanije jelo u Carpacciu je burrata. Radi se o vjerojatno jedinom primjeru u zagrebačkim restoranima, u kojem je sir najprodavanije jelo. No, Carpaccio redovito drži visoko kvalitetnu burratu, koja je uvijek atraktivno prezentirana. Iza burrate slijede razne vrste carpaccia i tagliatelle sa škampima.

Vinodol

vinodol-biftek-g

U Vinodolu top lista najprodavanijih jela zavisi o sezonama. Tijekom ljeta kad u Vinodolu jede vrlo mnogo stranaca, uvjerljivo su najpopularnija jela koljenica, biftek i teleće pečenje. Zimi odlično idu buncek, pašticada, sarma ali i brudet.

Theatrium

theatrium-wellington

Najprodavanije Theatriumovo jelo ujedno je i najskuplje: radi se o govedini Wellington, koja košta 180 kuna. Uz ovaj briljantni biftek, u Theatriumu u sezoni odlično idu cvjetovi tikvice i juha od kukuruza. Uvijek se traže poznati majstorski rižoti i tjestenine chefa Horvata. Od jela izvan stalnog menija osobito je popularan bečki.

Baltazar

baltazar-odojak1

Baltazar je desteljećima bio najpoznatiji po roštilju. Na meniju novog chefa Matije Bregeša najpopularniji je hladni prešani odojak, koji je već postao zagrebački klasik.

Okrugljak

okrugljak-janjetina

U ovo doba godine u Okrugljaku se najviše traži mliječna janjetina. Vikendom, ljeti i zimi, najbolje se prodaju pečenja s ražnja i pečena teletina. 

Pod zidom

Njoki sa sporo kuhanom janjetinom apsolutni su bestseler u obnovljenom restoranu Pod zidom. Radi se o zaista izvrsnom jelu, jednom od najboljih u sedam godina povijesti tog gastronomskog bistroa.

Što pokazuju ovi podaci, koje smo prikupili od osoblja ili vlasnika? Prvo, popularnost pojedinog jela nije povezana s cijenom. Većina najprodavanijih jela spadaju u viši rang cijena. Među najpopularnijim jelima gotovo da nema ni jednog koje se ubraja među jeftinija. 

Drugo, ukus zagrebačke restoranske publike nije konzervativan: malo bi koji hrvatski sociolog pomislio da su burrata i govedina Wellington najpopularnija jela u zagrebačkim restoranima.

Zagrebački su restoranski gosti sve manje konvencionalni, o čemu svjedoči i činjenica da su roštiljarne Batak, koje bi trebale predstavljati hram velikih porcija crvenog mesa, u travnju 2019. prodale gotovo četiri tisuće porcija šparoga na žaru. 

Zagrebački restoranski gosti žele novo i drukčije, ali u okviru svojih comfort zona. Stoga restorateri stalno moraju pronalaziti prodajne točke gdje se spajaju maštovito, kvalitetno, ugodno i prepoznatljivo.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.