Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Arigato, novi japaski restoran u centru Zagreba, mjesto je gdje bismo mogli ručati svaki dan

arigato-gyoza

Arigato u Berislavićevoj ulici prvi je zagrebački japanski restoran koji se ne temelji na sushiju. Arigato ima tri ili četiri vrste sushija po cijenama od 48 do 56 kuna, no sushi se ovdje nalazi tek usput. Arigato nije ni washoku, dakle japanska kućna kuhinja, a još manje omakase. Arigato je bistro s japanskom comfort hranom. Koju priprema veoma dobro.

Meni se sastoji od dvadesetak poznatih jela, poput dvije vrste gyoza, japanskih spring rollsa, tempure, dva ramena, orade u misu, lososa u crnom sezamu ili piletine s patlidžanima. Ni jedno jelo nije skuplje od 115 kuna, što je odlična vrijednost za novac.

arigato-tempura

Naručili smo mesne gyoze koje su bile delikatne, tek lagano zapečene s donje i nježno skuhane s gornje strane. Umak od dashija bio je senzacionalan: dubok, lagan i elegantan, sa sasvim blagom pikantnom nijansom. Nastavili smo golemom porcijom tempure, koja zaista izgleda kao tempura a ne kao pohanci kao u većini hrvatskih restorana.

Arigatova tempura blijede je boje, hrskava i puna nepravilnih grudica, baš kako treba. Nažalost, pojedini elementi tempure, gljive i kozice, bili su manje hrskavi s debljim tijestom od drugih, što je ujedno i jedina pogreška koju smo danas uočili u Arigatu. Umak za tempuru bio je briljantan. Prženi lotos kojeg smo naručili uz tempuru jedan je od zabavnijih priloga u Zagrebu.

Vinska karta neobično je zanimljiva; među bijelim vinima ističu se Mihaljeva Graševina, pošip Merga Victa, Hexammerov rizling i Naprtin chardonnay Solum. Nažalost, šampanjci se ne toče na čaše. Na sreću, sake junmaji ginjo (srednji rang sakea) prilično je dobar.

arigato-losos

Arigato je podigrano i otmjeno uređen, idealan za lagani civilizirani ručak ili za tihu romantičnu večeru. S obzirom na vrstu hrane, kakvu jako volimo, umjerene cijene, dobra vina, solidan sake i baš ugodan ambijent Arigato, u vlasništvu ljubaznog gospodina iz Japana, mjesto je gdje bismo mogli ručati skoro svaki dan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.