Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovo je najstarija čokoladica na svijetu. Pronašli su je u Ermitažu u haljini ruske princeze, sestre cara Nikole II.

ermitaz

Tko zna kada je ruska princeza gurnula tu čokoladicu u rukav svoje zlatom vezene haljine. Možda kad je iznenada ugledala nekoga na balu u Zimskom dvorcu, možda kad je ulazila u saonice za vožnju po sankpeterburškom snijegu, možda je u gužvi velikog bala čokoladica jednostavno upala u raskošne nabore njene haljine.

Nikad nećemo doznati kako je ta čokoladica prije 118 godina dospjela u svileni rukav velike vojvotkinje Ksenije Aleksandrovne, pripadnice dinastije Romanov, kćeri cara Aleksandra III i sestre cara Nikole II

Otkrili su je nedavno u Ermitažovu fundusu kostima kada su šefica odsjeka Nina Ivanovna Tarasova i restauratorica Galina Georgijevna počele pregledavati haljinu prije restauracije. Čokoladica koju su pronašle sada je najstarija poznata na svijetu. Pretpostavlja se da je bila poslužena na zadnjem velikom balu Romanovih jer je zabilježeno da je princeza haljinu od zlata i bisera nosila 1903. na proslavi 290. obljetnice dinastije Romanov koja se slavila u Zimskom dvorcu u dvoranama današnjeg Ermitaža.

bal-1
Grandiozni bal u Zimskom dvorcu 1903.

Bio je to veliki događaj, kojim su car Nikola II i carica Aleksandra Fjodorovna htjeli na ruski dvor vratiti rituale i običaje moskovskog dvora, nastavljajući tradicije predaka dinastije Romanov iz dalekih vremena prije reformi cara Petra Velikog.

ksenija-aleksandrovna
Princeza Ksenija Aleksandrovna

U veljači 1903. u Zimskom dvorcu priređen je prijem, a dva dana kasnije grandiozni bal na kojem je 390 uzvanika nosilo odjeću u stilu 17. stoljeća protkanu zlatom i draguljima, koju je uz pomoć povjesničara rekonstruirao ruski umjetnik Sergej Solomko. Uzvanici su u parovima dolazili pred Nikolu II i klanjali mu se “ruskim naklonom”. Vrhunac bala bio je koncert na kojemu su Fjodor Čaljapin i Nina Figner izvodili arije iz opere Boris Godunov Modesta Mursorgskog, a primabalerina Ana Pavlova plesala najljepše scene iz baleta Bajadera i Labuđe jezero. Gosti su do duboko u zimsku noć nastavili plesati stare ruske plesove. Sve su na caričin nalog zabilježili najbolji sanktpeterburški fotografi.

bal-2

Princeza Ksenija svoju je balsku haljinu, kako je nalagala ruska tradicija, prekrila kokošnikom, starinskim ruskim ženskim plaštom s velikim prorezima. Bal iz 1903. je ostao upamćen kao važan povijesni moment i najraskošniji događaj vladavine cara Nikole II, prekinute ubojstvom cijele carske obitelji nakon izbijanja boljševičke revolucije.

Čokoladna karamela koja je upala u rukav princeze Ksenije fantastično je očuvana, nema tragova plijesni ni tragova starenja ili djelovanja bakterija, znak vrhunske kvalitete sastojaka i umijeća carskih čokolatijera. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.