Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Vrbanima je otvorena vinoteka Wine and Friends, jedna od najljepših u Hrvatskoj

vinoteka-g

Vrbani su iznimno ugodan i civiliziran kvart, kakvih je u Zagrebu premalo. Ako bismo odlučili stanovati daleko od centra, Vrbani bi možda bili naš prvi izbor.

Vrbani imaju par zanimljivih restorana, dobro uređenih barova, kultnu trgovinu Grga Čvarak, a ovih su dana dobili i jednu od najljepše uređenih vinoteka u Hrvatskoj.

vinoteka-blagajna

Trgovinu Wine and Friends, koja se nalazi u Malogoričkok ulici 42, otvorila je tvrtka Lu-Ma Ekskluziv, koja distribuira ginove i votke Old Pilots, vina Robija Bertoše, potencijalno nove zvijezde motovunske scene, a uvozi i šampanjce Lanson.

vinoteka-4

Jučer ujutro probali smo dobar Bertošin pjenušac od terana i sivog pinota, i odličnu odležanu malvaziju iz 2019. godine. Najzanimljiviji dio asortimana vinoteke na Vrbanima čini niz zaista dragocjenih burgundskih, pijemontskih i ronskih vina. Burgundija je zastupljena većim izborom Louisa Jadota i Josepha Drouhina, ali i nizom manjih proizvođača, s barem pet ili šest grand crua, uključujući nekoliko Chambertina. Tu su i chablisi Louisa Michela.

Rhonu reprezentira ugledna kuća Chaputier, s par fenomenalnih vina, poput čuvenog Ermitagea Le Meal. Iz Pijemonta dolaze Pio Cesare i Bruno Giacosa sa svojim čuvenim barolom Falleto, a iz Alto Adigea kod nas vrlo dobro poznata Cantina Terlan; Wine and Friends prodaju neka vrlo stara vina iz Terlana.

vinoteka-bertosa
Robi Bertoša

Od svjetski relevantnih stranih vina uočili smo još niz buteljki alsaške vinarije Zindt Humbrecht, kao i rizlinge Markusa Molitora iz Mosela. Hrvatska je vinska scena predstavljena prilično iscrpno, s većinom relevantnih proizvođača iz svih regija. Wine and Friends veliki je dobitak za zagrebačku scenu vinskih trgovina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.