Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

LAST SECOND LISTA Deset delikatesnih proizvoda koji bi vam mogli uljepšati Božić, a nisu preskupi

george-bruck-2

Dani uoči Badnjaka dani su prepunih dućana. Procjenjuje se da će se u ovom prosincu u trgovinama potrošiti oko 15 milijardi kuna, što je 900 milijuna kuna manje nego 2019. i tri milijarde kuna više nego 2020. godine.

U blagdanskoj shopping groznici važno je pametno birati i kupovati one proizvode koji zaista jesu dobri, a neće vam spaliti karticu. Za našu već tradicionalnu božićnu last second listu za kupnju odabrali smo deset delikatesa, koje zaista spadaju u ozbiljnu gastronomiju, pa bi vam mogle uljepšati Božić. Izbjegli smo najskuplje stvari poput iberico pršuta i pravog kavijara.

1. Augustson, kavijar od lososa, 115 kuna za 100 grama, bolji supermarketi

Augustson je islandska tvrtka osnovana 1933. godine koja danas prerađuje ribu u tvornicama na Islandu i u Danskoj. Augustsonova ikra od lososa svakako je najfiniji “kavijar” koji se može kupiti u Hrvatskoj, a da ne dolazi od jesetre.

2. Friedrichs , škotski dimljeni losos, 70 kuna za 100 grama, Spar i Interspar

Friedrichsov škotski losos ima znatno čvršću teksturu i čišći, naglašenije riblji okus od njihovih norveških lososa. Škotski dimljeni losos spada u kategoriju dostupnog luksuza.

3. Rougie, pačja jetra u bloku , 119 kuna za 75 grama, pojedini Konzumi, vinoteke Galerija vina

Rougie je jedan od najpoznatijih francuskih proizvođača foie gras. Moramo priznati da smo bili prilično sretni kad smo ovu divotu vidjeli u čuvenom crnom Konzumu u Radničkoj. Vinski distributer MIVA uvoznik je Rougiea, pa se šira paleta njegovih proizvoda može pronaći u vinotekama Galerija vina.

4. Georges Bruck, gusja jetra s tartufima, oko 300 kuna za 75 grama, Delicije

Blok gusjih jetara s tartufima ultimativna je delikatesa francuske gastronomske industrije. Georges Bruck ugledna je i stara tvrtka iz Strasbourga, glavnog grada prerade gusje jetre u Francuskoj.

5. Špin, sir iz terana, 25 do 30 kuna za 230 grama, bolji supermarketi

Ovaj Agrolagunin aromatični kravlji sir srednje čvrste teksture spada među najbolje vrijednosti za novac u hrvatskim trgovinama

6. Latus, Veli Jože, oko 160 kuna za kilogram, Metro

Kravlji sir Veli Jože obitelji Orbanić nekoliko je puta proglašen najboljim tvrdim sirom u Hrvatskoj. Latusova mljekara blizu Žminja jedan je od impresivnih primjera pretvaranja malog obiteljskog biznisa u ozbiljnu, veliku proizvodnju koja je zadržala zanatske značajke.

7. Gligora, Stari paški sir, 448 kuna za kilogram, trgovine Gligora

Radi se o elitnom proizvodu velike obiteljske sirane s otoka Paga. Stari Gligorin paški sir proizvodi se isključivo od ovčjeg mlijeka i dozrijeva između 12 i 24 mjeseca.

8. Belje, kulen od crne slavonske svinje, 349 kuna za kilogram, bolji Konzumi

Beljski crni kulen najbolji je hrvatski suhomesnati proizvod koji je šire dostupan. Ovaj se kulen radi od certificiranih crnih svinja, koje žive u slobodnom uzgoju, na rubu Kopačkog rita

9. Pelagos, slane srdele, 27 kuna za 100 grama, samoposluživanja

Slane srdele generala Gotovine prvorazredni su tradicijski specijalitet , dostojan veoma dobrih restorana. Otkad su se prije par godina pojavile na tržištu, postali smo ovisnici.

10. Culatello, oko 450 kuna za kilogram, Bonkulović

Culatello je sušena svinjetina bez kosti, koja se često svrstava među pršute, premda se drukčije obrađuje i suši i ima mnogo intenzivniji okus od talijanskih pršuta. Culatello se prodaje u dućanima specijaliziranim za talijansku hranu i suhomesnate delikatese, a culatello iz Bonkulovića najukusniji je u Zagrebu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.