Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BREGOVITA HRVATSKA Evo zašto je sauvignon blanc idealna sorta za našu najsjeverniju vinsku regiju

bregovita-g-1

Na jednoj od prvih Vinovita, A Vinovita je svojedobno bila najvažnija vinska smotra u Hrvatskoj, pobijedio je Sauvignon obitelji Belović iz Međimurja. Otprilike u isto vrijeme u zagrebačkim je restoranima i vinotekama bio osobito popularan Sauvignon obitelji Bobnjar s hrvatsko-slovenske granice.

croatian-uplands-1

Sauvignoni su se dakle još prije tridesetak godina nametnuli kao jedan od zaštitnih znakova međimurske vinske scene. Međimurski sauvignoni i danas spadaju u sam vrh hrvatske proizvodnje bijelih vina. Štamparov Sauvignon ove je godine osvojio srebrnu medalju na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Sauvignon nije samo međimurski specijalitet. Dapače, ova se sorta raširila cijelom Bregovitom Hrvatskom. U Hrvatskom Zagorju Tomislav Bolfan već godinama proizvodi izvrsne hrskave Sauvignone s naglašeno zelenim aromatskim profilom. Bolfanovi Sauvignoni dobitnici su niza međunarodnih priznanja, uključujući šampionsku titulu na Svjetskom prvenstvu sauvignona u španjolskoj Ruedi.

sauvignon-blanc

Enolog Luka Košćak kraj Novog Marofa prozvodi jedan od najkompleksnijih hrvatskih sauvignona, dok su ekološki sauvignoni vinarije Kopjar vibrantni i elegantni.

luka-koscak
Luka Košćak

Velimir Korak s Plešivice svojim je single vineyard sauvignonima dosegnuo  iznimno visoke međunarodne standarde, dok obitelj Tomac proizvodi moćne macerirane sauvignone bogatog bouqueta i dugog intenzivnog okusa. S Plešivice bi nam uskoro trebali stići i prvi vrlo ambiciozni sauvignoni brenda Erdoro, čije grožđe dolazi iz Mladininih vinograda.

jagunic-mateja-zuzic
Vinogradi Jagunić (foto Mateja Žužić)

Nema, dakle, nikakve sumnje da je Bregovita Hrvatska uvjerljivo najuspješnija i najvažnija naša vinska regija kad je riječ o sauvignon blancu.

Razlozi za iznimnu  uspješnost sauvignona u Bregovitoj Hrvatskoj dvostruke su naravi. Prvo, radi se o nekima od najsjevernijih hrvatskih vinograda, a sauvignon blanc zahtijeva svježu klimu. Drugi je razlog kulturološki: vinari sjeverozapadne Hrvatske oduvijek su blisko surađivali sa slovenskim vinarima.

tomac
Tomislav Tomac

A u slovenskoj Štajerskoj sauvignon jest jedna od najvažnijih sorti: sauvignoni pokojnog Jože Kupljena svojedobno su bili jedna od najpopularnijih vina u hrvatskim restoranima i hotelima.

Vinari Bregovite Hrvatske dijelom su se formirali u kulturi sauvignon blanca i svježih čistih vina s višim kiselinama. Bregovita Hrvatska počela je provoditi načelo clean and fresh stilizacije vina prije nego što je ono postalo globalna mantra. Nema nikakve sumnje da će Bregovita  Hrvatska nastaviti proizvoditi sauvignone visokog internacionalnog ranga.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s Udrugom vinara i vinogradara Bregovita Hrvatska

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.