Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BOŽIĆNI KEKSI Sve miriše na slatke začine, puna je sezona paprenjaka i medenjaka. Probajte ih sa čajem, rumom, kombuchom…

adria-keksi-g

Paprenjaci i medenjaci nekad su se pekli cijele godine. S vremenom, postali su tipični božićni keksi. Slatki začini, cimet, muškatni orašćići, đumbir, papar…momentalno nas prebacuju u božićno raspoloženje a med ovim keksima daje savršenu teksturu jer čuva vlagu puno bolje od šećera, a zbog meda paprenjaci i medenjaci puno dulje traju od drugih keksa. 

adria-paprenjaci

Medenjake volimo zbog njihove posebne, prirodne slatkoće i toplih aroma a paprenjake zbog fenomenalnog okusa i tek osjetne oštrine papra koja ih čini lakšima. Hrvatska tvrtka Adria već je godinama standard za izvrsne medenjake i paprenjake, u tradicionalnim i modernim verzijama i formatima koji se mogu kupiti trgovinama Deliiicije. Osim klasičnih pakiranja od 150 grama, zanimljiva su mini pakiranja od 50 grama koje možete ubaciti u torbu i uživati u finim keksima u bilo kojem trenutku ili se jednostavno umotati u dekicu pripremiti neko dobro piće i lebdjeti u božićnim aromama i okusama.

Paprenjaci s čilijem

adria-paprenjaci-cili

Glavni adut keksa iz Adrijine linije paprenjaka su njihovi prirodni, autentični okusi. Oni nisu jako slatki, puni su začina i lagani. Kod paprenjaka je tako. Kad se papar suprostavi banalnosti šećera dobijete kekse koje ne možete prestati jesti. Posebno kad se aromama papra doda oštrina i toplina čilija. Ovaj moderni pristup paprenjacima daje kekse nenametljive slatkoće, fine teksture i tankih malih oblika zbog kojih su neodoljivi za grickanje uz čaj ili slatka vina. 

Paprenjaci s rogačem

Jedan od najstarijih hrvatskih recepata za paprenjake spaja dvije tradicije, paprenjak i rogač. U Dalmaciji je rogač neizotsavan sastojak slastica, nekad se koristio kao nadomjestak za čokoladu kad se čokoladu nije moglo nabaviti, a danas kao njena zdravija alternativa. Rogač ovim paprenjacima daje bogatiji, tamniji, nešto slađi okus, koji će odlično ići uz specialty kavu tamnijih okusa s naglašenijim notama tamne čokolade, ili s dobrim dulje odležanim rumom. 

Paprenjaci s đumbirom

paprenjaci-đumbir

Đumbir je jedan od začina koji odmah prizivaju božićno blagdansko raspoloženje. Sa svojim visokim žutim voćno-začinskim notama đumbir je idealan dodatak paprenjacima. Ako želite najbolje od medenjaka i paprenjaka u jednom, odaberite ove kekse i probajte ih crnim čajem s citrusnim notama. Nama su bili odlični s kombuchom od kamilice i anisa.

Klasični paprenjaci

adria-mali

Ovi mali keksi u zgodnom pakiranj od 50 grama pravi su klasici hrvatske proizvodnje keksa. Med, papar i limunova kora fino su balansirani u Adrijinom receptu, a činjenica da s ovim pakiranjem paprenjake možete nositi svuda sa sobom, dat će vam još više ideja za kombinacije. 

Medenjaci

Medenjaci spadaju među najšire dostupne kekse, ali zapravo je teško naći zaista dobre primjerke. Med je jedna od najzačudnijih prirodnih namirnica. Savršeno balansiran, veseo, elegantan i raskošan, med međutim nije nimalo jednostavan kao sastojak za slastice. Medenjaci moraju biti mirisni i lagani, čvrsti a meki, prhki ali elastični, moraju se lako zagristi ali i osjetiti pod zubima. Što uopće nije lako postići. Slatkoći i težini meda moraju kontrirati dobro pogođeni začini, što je u ovim medenjacima uspješno izvedeno. Oni mirišu na med, đumbir i klinčiće, tope se u ustima i pojedete ih u dva griza. Sve s toplim ili mliječnim okusima ide dobro uz ove medenjake. Probajte ih s vrućim čajem od marelice pojačanim s voćnom rakijom, finim rumom, kompotom od jabuke, sladoledom fior di latte ili sladoledom od vanilije.

Ovaj sadržaj produciran je u suradnji s lancem trgovina Deliiicije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.