Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

BOŽIĆ KOD OBITELJI TOMAC Novi blanc de noirs i jedan od najboljih panettonea u Hrvatskoj

tomac-g-1

“Ovo vino u potpunosti demonstrira našu filozofiju. Crni pinot dolazi iz biodinamičkog uzgoja, vino je napravljeno potpuno prirodno, a istodobno je elegantno i tehnički čisto, bez nepotrebnih pogrešaka koje se često dešavaju kod prirodnih vina,” govorio je u utorak navečer Tomislav Tomac dok nam je točio prvi blanc de noirs obitelji Tomac, proizveden klasičnom, šampanjskom metodom.

Blanc de noirs, bijelo od crnog, potencijalno je veličansrveni žanr. Ta su vina velika, masivna, imaju čvrstu strukturu a istodobno kremasta i luksuzna. Najpoznatiji primjeri blanc de noirsa vjerojatno su Bollingerov Vieilles Vignes Françaises i Krugov Clos d’Ambonnay.

tomac-pjenusac

Tomčev blanc de noirs iz berbe 2019. koji još nena ime, također ujedinjuje veliko tijelo s kremoznošću, elegancijom i čvrstom teksturon. Arome su više vinske nego nego voćne, perlanje je savršeno, okus intenzivan, zaokružen i vrlo dug, a glavni osjećaj koji dominira već poslije prvoh gutljaja može se opisati riječju vibrantnost.

Vibrantno je zapravo sve važniji deskriptor u opisu modernih vina, jer govori o specifičnoj energiji koju pojedino vino posjeduje . Blanc de noirs iz 2019. sasvim je sigurno najbolji pjenušac koji su Tomci dosad proizveli. Na tržište bi trebao doći oko Uskrsa 2022.

tomac-vinarija
Nova vinarija Tomac

Novi Marany iz berbe 2020.  koji također još nema etiketu, gotovo je podjednako impresivan. Obitelj Tomac ovaj je put odlučila objaviti sastav ovog terroirskog oranža: radi se o cuveeu traminca, bijelog pinota, sauvignona i crvenog veltlinca. Prvi Marany, koji je sadržavao manje sorti, postao je instantni restoranski hit.

Novi Marany gušći je i sočniji od prethodne berbe, s manje intenzivnim voćnim mirisima ali s jednakim komercijalnom potencijalom. Jako se dobro slaže uz ozbiljnu hranu u što smo se uvjerili na licu mjesta.

tomac-podrum-pupitres

Osim briljantnog blanc de noirsa i izvrsnog Maranyja, probali smo i elegantni novi Diplomat koji će na etiketi dobiti oznaku blanc de blancs, pa voćno-začinski nemacerirani Rizling iz 2020, kao i prvu Tomčevu Amforu iz sad već davne 2007. Ovo je vino energično i svježe kao da je desetak godina mlađe.

Martina Tomac ponovo je pokazala da bi trebala otvoriti restoran ili barem delikatesnu pekarnicu. Nježni, lagani ravioli dobili su poseban okus zahvaljujući pestu od divlje potočarke nabrane u šumi u okolici vinarije.

tomac-ravioli-1

Goveđi brisket, uz koji smo pili Marany, polako se kuhao satima da bi dobio putrastu teksturu, ali zadržao jak okus crvenog mesa: premda je taj komad govedine prirodno pun vezivog tkiva, na tanjuru nije bilo ni jednog traga elastina ni kolagena što govori o znanju i pažljivosti chefice. No, najvažnije jelo naše predbožićne večere u domu obitelji Tomac svakako je bio panettone.

tomac-panettone-1

Martina Tomac priprema ga po rigoroznoj, dvotjednoj proceduri s voćem koje sama kandira, kako bi dobila savršeno lagan, prozračan panettone koji se perfektno lista i pun je raskošnih zaokruženih okusa. Nitko ne staje na jednoj feti.   Uz lanjski Noelov, ovo je najbolji panettone koji smo dosad probali u Hrvatskoj.

tomac-vinarija-terasa

Prije tastinga i večere obišli smo novu, spektakularnu i sad već funkcionalnu vinariju Tomčevih, koja i izgledom i materijalima odražava filozofiju prirodnog vinarstva. I koja ostaje trajni spomenik upjehu filozofije obitelji Tomac na kompliciranom vinskom tržištu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.