Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bili smo na pretpremijeri Thai Asie, prvog pravog tajlandskog restorana u Zagrebu poslije 20 godina

thai-g

Na uglu Šenoine ulice i Tomislavova trga već dugo stoje skele sa zavjesama koje skrivaju radove na obnovi fasade lijepe donjogradske palače. U podrumu te zgrade dulje od petnaest godina nalazio se restoran Asia gospođe Chen, najvažnije kineske gastronomske poduzetnice u Hrvatskoj.

dragon-bbq-bife1

Kad su počeli radovi na kući u Šenoinoj, gospođa Chen zatvorila je staru Asiu, tipični kineskoeuropski restoran. Početkom proljeća 2022. u taj će se prostrani podrum useliti novi restoran gospođe Chen: Thai Asia.

thai-kozice-2

Thai Asia projekt je na kojem se radi godinama. Prije pandemije i prije potresa Xiaotong Chen Li ispravno je zaključila da je Zagreb jedini grad u srednjoj Europi bez pravog tajlandskog restorana.

U međuvremenu, na uglu Vlaške i Iblerova trga otvorio se tajlandski street food kiosk koji je do danas prenapregnut od posla, što svjedoči o popularnosti tajlandske kuhinje u Zagrebu.

Tijekom pandemije gospođa Chen bacila se u potragu za kompetentnim chefom. Pronašla je Filipinca koji je dugo radio u tajlandskim hotelima s pet zvjezdica. I tako se ideja o Thai Asiji počela materijalizirati.

thai-thom-yum

Sinoć smo u Asiji u Green Goldu probali niz jela koja će se za par mjeseci naći na meniju Thai Asie. Tom yum uvjerljivo je najautentičniji od svih hrvatskih verzija te ultrapopularne juhe (tom yum kuhaju brojni hrvatski fusion restorani).

Tom yum Thai Asie prepun je lemongrassa, limete, đumbira, korijandera i velikih kozica. Umjesto šampinjona koriste se male aromatične shimeji gljive a juha ne sadrži kokosovo mlijeko nego je lagana, mirisna, eterična i umjereno pikantna. Velike, tek blago termički obrađene kozice s korijanderom, koprom i dresingom od kokosa bile su istodobno nježne i intenzivne.

thai-curry-losos-1

Zeleni curry s piletinom, omiljeno zagrebačko jelo, pršti korijanderom i čilijem baš kao na Tajlandu, dok je žuti curry s lososom postigao optimalnu ravnotežu kiseline, slatkoće, pikantnosti i slanosti.

Nismo, doduše, sigurni što losos ima tražiti na tajlandskim meniju, pa smo gospođi Chen predložili da proba s gofom ili nekom drugom čvrstom bijelom ili plavom ribom koja se može povezati s tajlandskom gastonomijom. Internet jest prepun recepata za losos u raznim tajlandskim  izvedbama, ali losos naprosto ne živi u tom dijelu svijeta, premda ih uvoze iz Norveške.  Svejedno, okus žutog currya približio se visokoj tajlandskoj kuhinji.

Punjene lignje bile su istodobno mekane i čvrste, dok su velike kozice s grilla ukrašene s puno cvijeća, trava i čilija, izgledale spektakularno, na tragu tajlandske kraljevske kuhinje.

Zadnji zagrebački tajlandski restoran, Opium u Branimir Centru, zatvorio se prije sedamnaest ili osamnaest godina. S obzirom na kvalitetu i izgled hrane koju smo danas probali, Thai Asia mogla bi trajati najmanje dvadeset godina. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.