Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Mi&CU GOURMET Ovi katalonski čokoladni bomboni najzanimljiviji su slaktiši koje trenutno možete kupiti u Hrvatskoj

mircus

Katalonci znaju sve o hrani a o čokoladi još malo više. Katalonski čokolatijeri poznati su po vrhunskom znanju i specifičnom, originalnom stilu koji često otkriva nova i neočekivana lica čokolade. Kad negdje naiđete na katalonsku čokoladu, obavezno je probajte. Gotovo je sigurno da ćete okusiti nešto zanimljivo i osebujno.

U Zagrebu, recimo, možete probati sve linije čokoladnih pralina i dražeja katalonske firme Mi&Cu Gourmet. Mi&Cu su osnovala braća Miret Cudié, nakon više od 20 godina iskustva u trgovanju gourmet čokoladama. Njihova obitelj, iz vinske regije Penedes kraj Barcelone, čokoladom se bavi više od 70 godina. Mi&Cu Gourmet dražeje prodaju se u desecima osebujnih okusa, kojima braća Mirt Cudié s publikom žele podijeliti svoje strasti i sjećanja, ali i pokazati što sve čokolada može biti.

Lanac trgovina Deliiicije prodaje gotovo sve vrste njihovih dražeja. Kad u Deliiicijama pitate za Mi&Cu ili Marlonu, prodavačica vam širokim pokretom ruke pokaže cijelu policu punu efektno dizajniranih kutija s impresivnim rasponom okusa: klasične, bio, od matche, pu erha, od dinje i mente, s medom, s jasminom i đumbirom, sangrijom…Mi&Cu čokoladne dražeje odlaze u nekoliko različitih linija.

Klasična linija Mi&Cu bombona su karamelizirani mediteranski bademi omotani pralinom od lješnjaka i badema, giandujom, jogurtom, bijelom čokoladom s narančinim cvijetom ili čokoladom s karamelom i kavom.

Linija sa čajevima napravljena je s bademom i bijelom čokoladom fuzioniranom s bijelim, zelenim, crnim, pu erhom, crvenim ili indijskim čajem. Posebna linija posvećena je matcha čaju, s bijelom i mliječnom čokoladom ili s bergamotom. Sangria linija je, naravno posvećena vinu, dok linija Specijaliteta dolazi u verzijama s medom s ružmarinom, narančinim cvijetom ili jogurtom, sa chia sjemenkama i đumbirom ili voćnim kombinacijama poput limuna s jasminom i kardamomom, višnjom s likviricijom ili čokoladnih grožđica.

Koncept vam je jasan. Kreativnost i eksperimentiranje bez kraja, sa što spektakularnijim rezultatima. U srijedu smo probali više od deset vrsta Mi&Cu dražeja iz naših kvartovskih Deliiicija. Ovo su naši favoriti.

Marlona Classic s tamnom giandujom (70%)

Marlona je klasična linija Mi&Cu Gourmet dražeja. Ovi se bomboni obogađuju tradicionalnim okusima poput karamela, morske soli ili hrane. Mi smo odabrali moderniju verziju, s giandujom i bez šećera. Gianduja je posebna kategorija čokolada koje neki stručnjaci i ne žele zvati čokoladama jer se rade od većeg dijela mljevenih lješnjaka, s manjim dijelom kakaa. Gianduja je nastala iz nužde, izmislili su je Talijani, u Pijemontu, dok su ratovali s Napoleonom pa ih je pogodila nestašica kakaa. Rezultat je jedan od najpopularnijih slatkiša svih vremena. Marlona bomboni napravljeni s giandujom od crne čokolade i tostiranih lješnjakam, kojoj iluziju slatkoće daju oraščići i bogati kakao. Iako su napravljeni bez dodanog šećera, ovi su bomboni raskošni i bogati, toliko ozbiljno napravljeni da bi podjednako dobro išli uz whisky, konjak i moćno crno vino. Prekriveni su prahom kakaa, što im još više ističe karakter. Najbolji u Marlona liniji. 

Mi&Cu Med i narančin cvijet

marlona-honey

Apsolutno najbolje dražeje iz specijalne serije. Suzdržana slatkoća meda od narančinog cvijeta im daje specifičnu, lijepu slatkoću u kombinaciji s giandujom, ali miris narančina cvijeta prava je posebnost ovih bombona. Od trenutka kad otvorite kutiju do zadnjeg bombona uživate u raskošnom, seksi parfemskom mirisu cvijeća, koji tostirani lješnjaci u gianduji i veliki, hrskavi bademi u srcu bombona samo naglašavaju. 

Mi&Cu Sangria, crvena

marlona-sangria

Marlonine Sangria čokoladne dražeje dolaze u lijepoj kutiji koja, kad je izvučete, otkriva 20 ružičastih bombona.Sangria je slatkiš za ljubitelje vina. Miriše na vesela crna vina voćnih nota i naranče, podsjeća upravo na sangriju i kad je zagrizete okus citrusa i vina opravdava očekivanja, s izraženim okusom vina, hibiskusa, jabuka, grožđicama i  laganom kiselinom i gorčinom narančinih korica koje su obilno naribane u ove bombone i čine ih još veselijima. Sangria čokoladni bomboni dolaze i u verziji s bijelim vinom. 

Bio Marlona, tamna čokolada (70%)

marlona-bio

Bio Marlona bomboni napravljeni su s čokoladom od kakaovca iz organskog uzgoja. Očekivali smo dosta suzdržane okuse, nešto više u sferi zdravijih i fitness opcija. Upravo suprotono, Bio Marlona su ozbiljan hedonistički proizvod. Glavni im je adut karakter kakaa: izrazito voćni okus i arome, s notama šljive, slatkih začina, posebno cimeta, fina meka gorčina i srednja kiselina Bio Marlonu čini ozbiljnim izborom za ljubitelje zanatskih čokolada.  

Mi&Cu Dinja i zelena menta

marlona-dinja

Ne znamo u koju seriju spadaju ove Mi&Cu dražeje, ali toliko su originalne, elegantne i lagane da bi trebale imati vlastitu liniju. Kad otvorite vrećicu s bombonima preplavi vas miris svježih zrelih dinja, a zelena boja najavljuje mentu. Ove dražeje napravljene su od mliječne i bijele čokolade kojima, naravno, svježina i slatkoća mente odlično pristaju, kao i malo meda s kojim su zaslađeni. Fenomenalan slatkiš. 

Mircus Fusion Jasmin i karadmom s limunom

marlona-jasmin

Mircus Fusion je najkreativnija linija Mi&Cu dražeja i linija u kojoj čokolada ima najneočekivanije okuse. Ideja ovih bombona su slojevi i slojevi okusa i tekstura koji se stalno razvijaju i mijenjaju. I zaista, u verziji s jagodom i jogurtom osjetili smo svaki okus, od svježe jagode do mente, ali Jasmin i kardamom s limunom je najveća senzacija u ovoj seriji. Potpuno svijetli, posuti prahom od limuna, ovi bomboni od bijele čokolade su istodobno slatki, svježi i cvjetni. Čokolada je tu samo medij za bogate mirise jasmina, kardamoma i limuna koji i aromama i okusom kontrira slatkoći bombona. Kad zagrizete bombon prvo osjetite cvjetne i začinske arome, a kad dođete do hrskavog badema u sredini, oslobodi se okus limuna s kojim sve zapjeva. Ovi bomboni će vjerojatno prekinuti razgovor za stolom i natjerati prisutne da komentiraju samo njih. 

Mi&Cu Chia i đumbir

marlona-chia-1

Chia sjemenke ovim bombonima daju zanimljivu teksturu. Prilično su tvrdi pa ih je bolje jesti cijele. Chia ugodno hrska pod zubima, a gorka crna čokolada dobro ide s kardamomom, đumbirom i konfitom od limuna s kojima je kombinirana. Ovi bomboni najmanje su nam se svidjeli od svih koje smo probali, ali uvrstili smo ih na listu jer su im okusi dobro balansirani i za fanove crnih čokolada i suzdržanijih, dubljih okusa mogli bi biti dobar izbor.  

Mi&Cu Crni čaj

marlona-black-tea

I čajne serije namjerno smo odabrali verziju koja nam se činila najintenzivnija. Ovi bomboni napravljeni su s Assama, indijskog crnog čaja poznatog po intenzivnim, skoro sladnim okusima koji ga čine idealnim za kombinacije sa začinima i mlijekom. U ovim bombonima čaj je obogaćen cimetom, jamajkanskim paprom i kardamomom pa umiješan u bijelu čokoladu kojom je obavijen karamelizirani badem. Bomboni mirišu na začine i imaju okus jako slatke bijele čokolade s cimetom i vanilijom. Želite li nešto lakše, pokušajte s Matcha verzijama, a za Assam varijantu probajte skuhati neki dobar, jaki crni čaj i uživajte u njemu uz par bombona. Lijepa zimska kombinacija.

Brownie Chocolate

marlona-brownie

Brownie Chocolate su jedini Mi&Cu bomboni za koje smo sigurni da bi se sviđali i djeci. Ugodni, okrugli, slatki, puni čokolade i vanilije, imaju točno okus tek pečenih brownieja u koje ste dodali lješnjake. Sigurna opcija ako niste sigurni odakle biste počeli, ali nakon svih eksplozivnih okusa koje smo probali najmanje zanimljiv. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.