Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WORLD STEAK CHALLENGE 2021 Najbolji steak na svijetu dolazi iz Danske, od krava uzgojenih u Finskoj

steak-challenge

Najbolji biftek na svijetu je iz Danske, od govedine s farmi u Finskoj, na kojima krave osim trave jedu jedu i pola kilograma čokolade dnevno. Nedavno su proglašeni pobjednici World Steak Challengea za 2021, jedinog svjetskog ocjenjivanja goveđih steakova pokrenutog 2015. godine.

Pokretači ovog natjecanja kažu da njime proizvođačima i dobavljačima steakova žele dati “prijeko potrebnu platformu za pokazivanje kvalitete proizvoda, metoda uzgoja i standarda obrade na međunarodnoj pozornici”, a kupcima dati jasnija mjerila kvalitete.

Najbolje ocijenjeni steakovi, dobitnici zlatnih, srebrnih i brončanih medalja, dobivaju pečat koji dokazuje njihov status u industriji. Svake godine, panel sudaca kuša više od 1000 steakova proizvođača iz cijelog svijeta. Prijaviti se mogu farmeri, rančeri, mesari, brendovi i veletrgovci, sa svojim najboljim steakovima. Ocjenjivanje je, naravno, i prilika da se široku publiku potakne da više jede steakove.

Ove godine, treći put zaredom, ukupni pobjednik je danski JN Meat International. Riječ je o tvrtki poznatog danskog investitora, milijardera Johna Sashi-Nielsena, koja je pobijedila i u najvažnijoj kategoriji, Najboljeg steaka na svijetu, od mesa Ayshire krava koje u Finskoj uzgaja firma Atria. Riječ je o steaku od 16-mjesečne junice hranjene travom, koja dnevno dobiva i 300 do 500 grama čokolade. Suci su napisali da je “okus steaka posebno slastan, a konzistencija vrlo nježna, gotovo se topi u ustima.” 

“Ovaj je steak različit od svih koje sam probao. Jedinstvena i ravnomjerno raspoređena prošaranost masnoćom otapa meso u ustima, a zadržava teksturu. Nevjerojatno nježan, sočan i ukusan, sa slasnim okusom nakon kojeg poželite naručiti još jedan. Zaslužio je pobjedu,“ rekao je Ioannis Grammenos, predsjednik žirija 50 neovisnih sudaca i glavni chef poznatog londonskog Heliot Steak Housea.

Među pobjednicima World Steak Challengea 2021. ističe se i australski Jack’s Creek, koji je u kategoriji filea pobijedio s wagyu govedinom, dok je u kategoriji Rib Eye pobijedio s mesom od križanaca wagyua i angusa. “Oduševljeni smo zbog još jednog uspješnog World Steak Challengea. Ne samo da smo dobili rekordan broj prijava, već je i nivo kvalitete predstavljenog mesa ove godine bila iznimna. Nismo mislili da je moguće dodatno podići ljestvicu. Pogriješili smo i jedva čekamo vidjeti kakva će iznenađenja donijeti 2022,“ izjavila Lorraine Hendle, izvršna direktorica maloprodajnog, proizvodnog i ugostiteljskog portfelja u kompaniji William Reed Business Media. Ukupno najviše zlatnih medalja osvojila je Irska, rekordnih 46 komada. Sve rezultate pogledajte na stranici World Steak Challengea.

UKUPNI POBJEDNICI

JN Meat International 

Najbolji steak na svijetu, najbolji sirloin i najbolja govedina hranjena travom

Jack’s Creek

Najboljii file, najbolji rib Eye i najbolja govedina hranjena žitom 

ZLATNE MEDALJE

Kategorija filei

Carnimex, Urugvaj, krave hranjene travom 

Danish Crowh, Danska, krave hranjene travom

Kategorija Rib Eye

Carnimex, Urugvaj, krave hranjene travom 

Danish Crowh, Danska, krave hranjene travom

Kategorija sirloin

Carnimex, Urugvaj, krave hranjene žitom

Kilcoy Global Foods, Australija, krave hranjene žitom

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.