Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Noelu je predstavljen novi koncept i dizajn Salvela ulja, koja su uobičajeno odlična

salvela-g

Edija Družetića navikli smo viđati u maslinicina, uljarama i kušaonicama, a ne u luksuznim restoranskim interijerima. Međutim, legendarni istarski šaptač maslinama jučer je pokazao da jednako dobro prezentira ulja u Michelinovom restoranu, kao što se brine oko nekih od najdragocjenijih istarskih maslinika.

Gospodin Družetić, čovjek koji živi među maslinama već četrdesetak godina, komunikativno je i stručno opisivao nova Salvelina ulja, koja su u petak predstavljena u Noelu.

salvela-noel

Ove je godine vodnjanska Salvela promijenila dizajn i koncept. Poznate duguljaste bočice sa zlatnim slovima zamijenjene su širim bocama sa zaigranim, svijetlim energizirajućim etiketama koje potpisuje dizajner Robert Radešić. Promjena koncepta još je drastičnija.  Salvela od ove berbe puni monosortna ulja napravljena isključivo od autohtonih sorti: rošinjole (rosulje), buže i bjelice.

Edi Družetić i Marko Krstačić, glavni operativac Uljare Vodnjan i vinarije Medea, smatraju kako autohtone sorte najpreciznije izražavaju istarske maslinarske terroire, u ovom slučaju terroir južne Istre gdje se nalaze Salvelini maslinici.

Ulja u novom dizajnu jednako su odlična kao i svih prethodnih godina: Salvela jedan od istarskih brendova koji kao da su se pretplatili na visoke ocjene Flos Oleia.

salvela-druzetic
Edi Družetić

Nama se na sinoćnjem tastingu najviše svidjela rošinjola, s dugim, intenzivnim mirisom ploda masline i stabljika rajčice; buža jako miriše na bademe i artičoke, s nešto naglašenijom pikantnošću nego prethodnih godina, dok je visoko polifenolna bjelica prepuna aroma zrelih rajčica, ali i svježih zelenih nijansi. Salvelin cuvee Aurum uobičajeno je elegantan.

Noelov chef Bruno Vokal sastavio je četveroslijedni meni tako da je u svakom jelu koristio jedno od Salvelinih ulja. Rošinjola se izvrsno složila sa sirovim  gofom s umakom od hrena, dok je buža briljirala u štruklama s tartufima.

U nizu Medeinih vina najsnažniji je dojam, očekivano, ostavila Punta Greca, nesporni istarski grand cru, s malog južnog vinograda s tri strane okruženog morem.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.