Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Konoba Zlinje (Blato) najmodernije je uređeni dalmatinski restoran u Zagrebu. Hrana je vrlo dobra, a bakalar i inćuni izvrsni

zlinje-sala

Konoba Zlinje korčulanske zadruge Blato 1902. godinama stoji na uglu Selske i Zagorske. Bila je to tipična starinska konoba s pomalo klaustrofobičnim, naglašeno rustikalnim ugođajem.

Staro je Zlinje zatvoreno u lipnju. Prije tri dana otvorilo se novo Zlinje; iznad vrata danas je bio samo natpis Blato, jer tingl za Zlinje još nije stigao. Interijer je upravo senzacionalan za zagrebačke verzije dalmatinskih konoba: puno svjetla, čiste linije, golemi prozori, velik prostor među stolovima. moderni bar, dizajnersko posuđe usklađeno s ambijentom i hranom.

zlinje-sala-detalj

Vinska karta neočekivano je zanimljiva: uz vina vinarije Blato tu su i Galić, Krauthaker, Tolj, Kozlović, Antinori i Donatella Cinelli Colombini. Toljev Dingač košta 440 kuna, što je odlična vrijednost za novac. Puno dobrih vina toči se na čaše u optimalnom formatu od 0,15.

zlinje-tezak

Autentična hrana najvažniji je element svake konobe. Meni u Zlinju sadrži svježu ribu i škampe po prihvatljivim cijenama, niz konvencionalnih predjela među kojima se ističu stvarno izvrsni marinirani inćuni, kao i razmjerno originalna jela koja dižu standarde dalmatinskih konoba u Zagrebu.

zlinje-predjela
zlinje-korculanka

Gulaš od hobotnice i sipe s palentom bio je gust, moćan, koncentriran i toliko neodoljiv da smo ga pojeli do zadnje žlice. Košta oko 90 kuna. Klasični jušni bijeli bakalar najbolji je u Zagrebu iza Esplanadinog a košta 80 kuna, što je neznatno jeftinije od bakalara u ultrapopularnoj Zlatnoj školjki u Martićevoj.

zlinje-bakalar

Nismo imali snage probati poparu od grdobine, koja takoder košta manje od sto kuna, a na meniju su bili i pašticada s domaćim njokima i žrnovski makaruni s junetinom. Ručak smo završili s rožatom i Hektorović prošekom. Otvaranjem Zlinja Selska postaje relevantna gastronomska ulica. Zlinje je od Izakaye udaljeno tek par stotina metara.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Konoba Zlinje (Blato) najmodernije je uređeni dalmatinski restoran u Zagrebu. Hrana je vrlo dobra, a bakalar i inćuni izvrsni

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min