Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

MINCE PIES Ove mirisne engleske božićne pite mogle bi vam obogatiti blagdane. Evo kako ih poslužiti

walkers-mince-pies.g

Božić je sav vezan uz tradiciju. Sve što volimo u božićnim blagdanima, želimo da se ponavlja i da nam uvijek priziva iste, tople i sigurne osjećaje. Malošto utjelovljuje tu potrebu kao kiflice, šape, londoneri, božićni kolačići koje jedemo cijeli život, tražeći okuse kojih se sjećamo otkad smo još vjerovali u Djeda Mraza. Tradicije se čuvaju, ali tradicije se i obogaćuju novim utjecajima. Ove godine u svoj božićni repertoar možete, recimo, dodati neki talijanski, njemački ili engleski tradicionalni recept i vidjeti kako novi okusi i kombinacije funkcioniraju u vašem božićnom ugođaju.  

Mince pies su engleski sinonim za Božić. Mali deserti punjeni suhim voćem, začinima, orasima i s malo alkohola, podsjećaju na mnoge starinske božićne kekse, ali nešto ih u njihovu obliku i kombinaciji sastojaka čini jedinstvenima. Možete se upustiti u njihovu izradu, internet je pun recepata, ali želite li provjeriti kakav okus mora imati klasična mince pie, probajte neki od klasičnih brendova. U hrvatskoj je dostupan jedan od najklasičnijih, Walkers, čije se mince pies prodaju u trgovinama Deliiicije.  

walkers

Walkers je stara škotska firma osnovana 1898. kraj Aberdeena, poznata po shortbread keksima, jednom od najkopiranijih proizvoda na svijetu. Mince pies su njihov luksuzni proizvod, koji izrađuju u dvije verzije, tradicionalnoj i s Glenfiddich whiskyjem. Walkers mince pies izrađuju se od prhkog tijesta s puno maslaca i punjene jabukama, grožđicama i kandiranom koricom naranče i limuna. Specifičan okus daju im currants, grožđice od rijetke crne sorte grožđa crni korint (Black Corinth).  

walkers-mince-pies.g-1

Ove mirisne male pite možete ih poslužiti ravno iz kutije, a puno su bolje ako ih poslužite tople. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva i pite grijte 10 do 12 minuta. Svaka od devet pita u kutiji dolazi u maloj foliji u kojoj se peče. Kad pite izvadite iz pećnice pustite ih da se samo malo ohlade i oprezno skinite folije (kucnite ih po dnu i odvojite rub od tijesta, nemojte ih stiskati ni okretati da se pite ne raspadnu. Walkers pite mirišu na pečeno voće i začine, tijesto je hrskavo i topi se u ustima, nisu preslatke pa ih možete posluživati s raznim dodacima, a fini, skoro svježi okusi sušenog voća pogodni su za pairing s raznim pićima.  

walkers--pies-pecnica

Na pite možete posuti malo vaniliziranog šećera u prahu, kao na božićne kolačiće. No, s jednim dodatkom ove male Walkersove pite postaju raskošni božićni desert koji možete poslužiti i nakon večere. To je brandy butter. Brandy butter je maslac pjenasto umućen sa šećerom u prahu i žlicom konjaka. Kad se ovaj maslac otopi na toploj maloj piti dobivate kombinaciju okusa koju ćete sigurno htjeli zadržati kao božićnu tradiciju u svojoj kući. 

Kako napraviti brandy butter

brandy-butter

Trebat ćete

  • 100 grama maslaca (može se koristiti i soljeni maslac) 
  • 225 grama šećera u prahu
  • 3 do 5 velikih žlica konjaka 

U zdjeli miksajte maslac dok ne postane blijed i pjenast. Polako dodajte šećer u prahu i miksajte dalje dok se sve ne spoji. Dodajte 3 žlice konjaka, umiješajte, kušajte da vidite odgovara li vam okus, ako mislite da je potrebno dodajte još konjaka. Maslac s konjakom prebacite u zdjelicu za posluživanje i čuvajte u hladnjaku do serviranja.

Brandy butter odlično ide i uz zagrijani panettone i sve malo teže biskvitne kolače, jer okus konjaka dobro zaokružuje slatke note suhog voća, vanilije ili čokolade. Uz ovu kvintesencijalnu englesku kombinaciju logično bi išla tradicionalna engleska pića, ali oko toga su mišljenja podijeljenja.

Tradicionalno, uz mince pies se poslužuju slatki sherry poput Pedra Ximeneza, kuhano vino i čaj. No, punjenje malih božićnih pita, puno oraščića i koncentriranih voćnih okusa, može ugušiti orašasto-voćne note u sherryju, njegov najbolji dio, a izvući  gorčinu i vrućinu alkohola. Daleko bolji izbor je single malt whisky. Izbjegavajte peaty whiskuje, odaberite neki s naglašenim začinskim voćnim i orašastim notama poput Balvenieja ili Glenfiddicha.

Kuhano vino može biti sjajna pratnja ovim malim božićnim pitama, ali treba paziti da njihova slatkoća, maslac u tijestu i začini ne prevladaju vino, jer ćete imati osjećaj da pijete tek tanko, podgrijano vino. Želite li bezalkolni pairing, uvijek birajte dobri crni čaj s jakim voćnim i začinskim notama, poput Prince of Wales ili Earl Graya.

walkers-pies-secer

Želite li posve sigurnu kombinaciju, mince pies poslužite s tawny portom. Njegovi tamni voćni okusi, veliko tijelo, jake začinske note i slatki finiš izvrsno prate suho voće i okus prhkog tijesta, zaokružuju ih i uravnotežuju. S dobrim towny portom teško da ćete pojesti samo jednu božićnu pitu. Jedan od najneobičnijih ali sve popularnijih pairinga za mince pies je božićno pivo.

walkers-pies-tanjur

Božićna piva u pravilu imaju jače tijelo, izraženije okuse slada, puno nota cimeta i slatkih začina, suhog voća i korica citrusa, nerijetko i karamela. Sve to dat će originalnu kombinaciju s božićnim pitama, a suhi pivski aftertaste pripremit će vas za još. Pite bi svakako trebalo probati i s nekim pastry pivom. Craft pivovare za Božić izbacuju luda piva sa slastičarskim elementima, potražite neko s puno cimeta i vanilije. 

I na kraju, ovaj cijeli božični susret s britanskom tradicijom pita možete nastaviti do Sveta tri kralja. Britanci vjeruju da ćete, jedete li od Božića do Sveta tri kralja barem jednu pitu svaki dan, imati sreće cijele iduće godine.

Ovaj sadržaj proizveden je u suradnji s trgovinama Deliiicije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.