Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zašto je Vlada odvela predsjednika najvažnije svjetske gastronomske nacije u jedan od dosadnijih zagrebačkih restorana?

macron-chefovi

Hrvatska je turistička zemlja. Hrvatska kao turistička zemlja mora svugdje gdje može promovirati svoju gastronomiju. Dolazak Emmanuela Macrona u Zagreb dobar je povod i za promociju hrvatske gastronomije, jer je gospodin Macron predsjednik gastronomski najvažnije nacije na svijetu. Stoga bi bilo logično da je Vlada, koja je organizirala Macronov posjet, francuskog predsjednika odvela na večeru u neki moderni nacionalni restoran višeg ranga.

Umjesto toga, Vlada je Macrona odvela u drugorazredni talijansko-mediteranski Gallo u Hebrangovoj; riječ je o restoranu koji je prije najmanje deset godina odustao od bilo kakvih gastronomskih ambicija.   Osim toga, zaista je unikatno bedasto voditi francuskog predsjednika u restoran koji se od samog osnivanja reklamira talijanskIm tjesteninama.  

Ovaj nezgodni slučai pokazuje da državni vrh, koliko god se zaklinje u promoviranje hrvatske gastronomije, zapravo nema pojma o hrvatskoj gastronomiji. Iste večeri, primjerice, dok je siroti Macron sjedio u Gallu, talijansko je veleposlanstvo gastronomiju svoje zemlje promoviralo gala večerom u Esplanadi, na kojoj je kuhao Carlo Cracco, jedna od najvećih talijanskih kuharskih zvijezda. 

Što je pozadina ovog frapantnog primjera nestručnosti u državnom protokolu? Gallo već cijelu vječnost surađuje s Ministarstvom vanjskih poslova. Čitav niz stranih državnika koji dolaze u Zagreb moraju jesti u Gallu. U Gallu je jela i Laura Bush. Baš nas zanima zašto Ministarstvo vanjskih poslova uporno promovira hrvatsku gastronomiju kroz mediokritetski talijansko-mediteranski restoran.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.