Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

JOŠ JEDNA STUDIJA Jastozi, rakovi i hobotnice su osjetilna bića, nikad ih nemojte žive bacati u vrelu vodu

rak

Hobotnice, rakovi i jastozi mogu iskusiti bol ili patnju, tvrdi još jedna nova studija, ovoga puta napravljena pod pokroviteljstvom britanske vlade. Velika Britanija dodala je ove životinje na popis osjetilnih bića koje će biti zaštićene prema novim zakonima o dobrobiti životinja, piše CNN.

U izvješću stručnjaka na London School of Economics analizirano je 300 znanstvenih studija kako bi se procijenili dokazi o osjećajima životinja i zaključeno je da se glavonošci (kao što su hobotnice, lignje i sipe) i člankonošci (kao što su rakovi i jastozi) trebaju tretirati kao osjetilna bića. Kralježnjaci su već klasificirani kao osjetilna bića u novom britanskom zakonu o dobrobiti životinja. 

“Prijedlog zakona o dobrobiti životinja daje ključno jamstvo da se dobrobit životinja s pravom uzima u obzir pri razvoju novih zakona. Znanost je jasna: člankonošci i glavonošci mogu osjećati bol i stoga je jedino ispravno da su obuhvaćeni ovim vitalnim dijelom zakona”, rekao je ministar za dobrobit životinja Lord Zac Goldsmith u priopćenju. Nacrt zakona je dio šireg vladinog Akcijskog plana za dobrobit životinja.

U izvješću je korišteno osam načina mjerenja osjetilnosti, uključujući sposobnost učenja, pristunost receptora boli, veze između receptora boli i određenih regija mozga, odgovora na anestetike ili analgetike i ponašanja uključujući balansiranje prijetnje i prilike za nagradu i zaštitu od ozljeda ili prijetnje. Znanstvenici tvrde da su pronašli”vrlo jak” dokaz osjećaja kod hobotnica i “jaki” dokaz kod većine rakova. Za druge životinje u ove dvije skupine, kao što su lignje, sipe i jastozi, otkrili su da su dokazi značajni, ali ne i jaki. Međutim, u izvješću se navodi da ti različiti stupnjevi dokaza odražavaju razlike u količini pažnje koju su različite životinje dobile od znanstvenika.

“Pozornost znanstvenika usmjerenija je prema nekim životinjama zbog praktičnosti (npr. ponašanja životinja u laboratorijima) i zemljopisnog područja (npr. koje su vrste dostupne tamo gdje se nalazi laboratorij). Zbog toga, stoji u izvještaju, smatraju da sve životinje moraju dobiti jednaku zaštitu. Za početak, predlaže se da se jastozi i rakovi više ni slučajno ne bacaju živi u vrelu vodu.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.