Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Hrvatsku je stigla ekskluzivna Michel Bras Kai kolekcija, jedinstveni francusko-japanski koncept vrhunskih noževa

bras-kai-g

Michel Bras KAI jedna je od najzanimljivijih francusko-japanskih kolaboracija u gastronomiji. Veze francuske i japanske kuhinje duge su desetljećima i obilježile su, neki kažu i stvorile, novu francusku kuhinju. Kolekcija nastala suradnjom jednog od najvećih francuskih chefova i jedne od najuglednijih japanskih kovačnica noževa, koja je upravo stigla u odabrane trgovine njihova ekskluzivnog zastupnika za Hrvatsku Lonci&Poklopci by Bajde, nije samo zbirka noževa prestižnog brenda. Michel Bras Kai jedinstveni je koncept, koji u svakom detalju nose poruku o vrijednostima i isprepletanju kultura i tradicija koji stoje iza svake velike gastornomske priče.

Veliki francuski chef Michel Bras kaže da je njegov susret s Koji Endom bio neizbježan. Michel Bras, sin kovača iz Laguiole, francuske regije čuvene po noževima, uvelike je obilježio suvremenu svjetsku gastronomiju. Pionir terroirske kuhinje, Bras je jedan od prvih chefova koji je namjerno otvorio restoran daleko od prometnih gradskih centara, da bi bio što bliže prirodi svoga kraja i tu prirodu radikalno ugradio u svoje menije.

bras-endo
Michel Bras i Koji Endo

U restoranu Le Souquet u svom rodnom kraju na visoravni Aubraca, od 1999. ima tri Michelinove zvjezdice. Kao i mnogi francuski chefovi, Bras japansku gastronomsku tradiciju smatra jednom od svojih najvažnijih referenci. Toliko važnu, da je 2002. na otoku Hokkaido 2002.otvorio restoran Windsor Hotel Toya. U Japanu je upoznao Koji Enda, unuka osnivača radionice Kaï, jednog od najpoznatijih japanskih kovača noževa. Kao i Michel Bras, Koji Endo odrastao je na visoravni, na Minu na otoku Honshu, u zanatskim radionicama svoga oca, okružen kovačima i kultom noževa.

Anatomija Michel Bras KAI noža

Korijeni današnje Kai Grupe sežu još u 1908. kad je osnivač Saijiro Endo utemeljio kovačnicu u japanskom gradu Seki. Kai se smatra kovačnicom koja je zapadnim chefovima otkrila svijet japanskih noževa. Susret i suradnja s Michelom Brasom na neki način zatvara upravo taj krug. Kad su odlučili surađivati, Bras i Endo imali su isti cilj. Napraviti savršen nož za kuhare, podjednako profesionalne i kućne, nož koji će trajati godinama i u ruci ležati prirodno kao da je dio tijela. Nož koji će u svakoj namirnici moći napraviti precizan i gladak rez, kao prvi potez koji će njene najbolje okuse i teksture pokazati u gotovom jelu. Nož koji će u svakom detalju podsjećati na posvećenost i znanje s kojima je napravljen. Ukratko, htjeli su napraviti savršen nož koji je više od bezličnog kuhinjskog alata. Nož tako elegantan i karakteran da kuhara inspirira čim ga uzme u ruku.

Kolekcija Michel Bras Kai lansirana je 2004. godine i otada se širi novim modelima noževa, mandolina, gulilica i drugog alata s oštricama. Michel Bras Kai noževi iskovani su od čvrstog nehrđajućeg čelika umetnutog između dva sloja fleksibilnijeg nehrđajućeg čelika koji im daje otpornost. Gornji sloj je od titanija, koji brtvi sve slojeve i nožu da je specifičan sjaj. Drška noža izrađena je od crnog laminiranog drva otpornog na vodu i vlagu, svilenkasta na dodir. Drška ima tradicionalni japanski oblik kestena, zbog kojeg nož stabilno stoji u ruci.

Prvo što privlači pažnju kad uzmete Michel Bras Kai nož je njegov balans, zbog kojega imate osjećaj da je nož produžetak vaše ruke. Prije slanja u prodaju, noževi prolaze ukupno 37 procesa, uključujući ručnu kovačku obradu. Uz kutiju, noževi dolaze s elegantnim koricama od javorovine, podsjetnik na krajolik Laguiolea, koje štite oštricu.

Dolazak kolekcije Michel Bras Kai u trgovine Lonci&Poklopci by Bajde nije samo značajno pojačanje za ovogodišnji božićni shopping, već izuzetno važan doprinos domaćoj ponudi vrhunskih kuharskih noževa. Donosimo kratki vodič vodiča kroz Michel Bras Kai kolekciju, trenutno dostupnu u zagrebačkom Z centru, pulskom City Mallu i splitskom City Centru One.

Michel Bras Kai No.1

kai-1

Nož za sitne radove, guljenje povrća ili odstranjivanje vrha stabljika

Michel Bras Kai No.2

kai-2

Nož sa užom oštricom posebno dobar za delikatne rezove, koji se rade s manjim pritiskom a i dalje zahtijevaju preciznost.

Michel Bras Kai No. 3

kai-3

Ovaj nož dizajniran je za rezanje hrane koja se mrvi ili razdvaja. Kad trebate glatki, precizan rez šunke, lososa ili terine, ova oštrica je idealna zbog balansa i udubljenja s obje strane. 

Michel Bras Kai No. 4

kai-4

Sličan japanskim santoku noževima, ovaj nož široke oštrice i konveksnog profila je pravi kuhinjski workhorse, s njime možete odraditi većinu zadataka, uvijek s isto preciznošću. 

Michel Bras Kai No. 5

kai-5

Zakrivljena oštrica ovog noža omogućava glatko rezanje i kraće rezove, na primjer rezanje pred gostima. Idealan je za manje komade mesa.

Michel Bras Kai No. 6

kai-6

Nož za veće zahvate, prvenstveno za veće komade mesa, za rezanje steakova, šnicli i slične zadatke koji zahtijevaju preciznost

Michel Bras Kai No. 7

kai-7

Vrlo sličan tradicionalnom Laguioleu, ovo je stolni nož, namijenjen serviranju. Dizajniran je za rezanje mesa na stolu, prvenstveno za rezanje većih komada pečenog mesa. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.