Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Opatijski Nami odlično je uređen japanski restoran s korektnom hranom

nami-sala

Nami se nalazi u centru Opatije, u Ulici Maršala Tita 86.  Izgleda kao da je u centru neke veće metropole u ovom dijelu Europe. Toplo, poluprigušeno svjetlo, lijepi lusteri s dugim sjenilima, meke drvene površine i dobro odmjerena kombinacija niskih i visokih stolova čine Nami jednim od najatraktivnijih prostora na Kvarneru, koji nisu na moru.

Jelovnik je također veoma privlačan. Uz sav uobičajeni sushi pažnju privlače nigiri sa škampom i nigiri s gusjim jetrima. Sekcija glavnih jela sadrži među ostalim Black cod za 250 i wagyu steak za 490 kuna, što nije preskupo pod uvjetom da je riječ o zaista vrhunskim sastojcima.

Hrana varira između ukusne i dvojbene. Tajlandska juha s kozicama bila je optimalno začinjena, prepuna lemongrassa, shiitake gljiva i velikih kozica. Misoshiru juha bila je ukusna, s puno svilenkastog tofua.

nami-uramaki

Nigiri pati od važnog načelnog problema. Na stol dolaze prehladni. Po stoti put moramo ponoviti da se sushi, a osobito nigiri, servira na temperaturi ljudske kože a ne na temperaturi hladnjaka. U nekim zaista dobrim sushi restoranima toplina riže održava se tako da se riža drži u drvenim posudama, koje se pokrivaju vlažnim toplim platnenim ubrusima. Dodaci za nigiri variraju od odličnih do prilično loših.

Nigiri s repom škampa bio je izvrstan, s ježincem fin, mineralan i blago gorak, ali je aburi toro bio potpuno uništen. Aburi je tehnika zagrijavanja ribe za sushi, najčešće brenerom ili na roštilju. Naša tuna bila je nažalost toliko spaljena da je postala neugodno drvenasta. Nigiri s gusjim jetrima bio je korektan, kao i hosomaki s biftekom i tunom.

nami-nigiri

Sashimi, koji se sastojao od tune, japanskog gofa, lososa i jakovskih kapica bio je najljepše i najuspjelije jelo večeri, bez ijedne pogreške u rezanju i prezentaciji.

Vinska je lista kaotična i netočna. Primjerice, jedan vrlo solidan katalonski pjenušac na karti se toči na čaše, ali se u stvarnosti može dobuti samo na buteljke, što je neprofesionalno. Sekcija crnih vina prepuna je luksuznih međunarodnih etiketa, no većina tih vina ne ide uz sushi. Prilično je vidljivo da Namijeva vinska karta nije vidjela sommeliera, a mi smo se snašli s buteljom Štamparova Pušipela i Simčičevog Pinot Grigia. Dobro je, s druge strane, što Nami raspolaže opsežnom selekcijom sakea.

Konobari su ljubazni, ali nikako ne bi škodilo da prije iduće sezone polože barem prvi stupanj na WSET-u ili u Hrvatskom sommelier klubu. Vlasniku Namija ta bi se mala investicija višestruko vratila. U Namiju smo ostali tri sata, što dokazuje da je riječ o uvjerljivo najugodnijem restoranu u centru Opatije.

NAMI

Ulica Maršala Tita 86, Opatija

HRANA +3/5 VINA -3/5 SERVIS 3/5 AMBIJENT 4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.