Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

UZBUDLJIVO ALI KRATKO Najbolje vinske liste u zagrebačkim restoranima i barovima

noel-jug-sommelier

Budimo realni, stanje s vinskim kartama u zagrebačkim restoranima nikad nije bilo bolje. Prije dvanaest ili trinaest godina gotovo da niste mogli dobiti pristojno vino na čaše, osim šampanjca. Ozbiljna strana vina rijetko su se pojavljivala na službenim vinskim listama premda su ih bolji zagrebačku restorani redovito prodavali. Prodavali su ih usmenom predajom gostima za koje su smatrali da ih mogu platiti.

Prve dvije uistinu vrhunske vinske liste u modernoj povijesti zagrebačkog ugostiteljstva imali su Marcellino i Dubravkin put u vrijeme dok je u Dubravkinom putu radio Željko Bročilović Carlos.

Danas su vinske karte zagrebačkih restorana neusporedivo bolje nego prije deset godina, ali se doimaju pomalo provincijalno u usporedbi s vinskim listama na Kornatima ili u Dubrovniku, što je neizbježno, budući da se na moru troši puno više novca nego u Zagrebu. Uspjeli smo ipak izdvojiti sedam lokala sa zaista vrijednim izborom vina.

1. Noel

Noelova je vinska karta uvjerljivo najbolja u Zagrebu, a vjerojatno i u Hrvatskoj. Noel drži bezbroj ozbiljnih šampanjaca, burgundskih, bordoških, njemačkih, sjevernotalijanskih i toskanskih vina, po jako razumnim cijenama koje katkad nisu bitno više od onih na Wine Searcheru. Noelov sommelier i suvlasnik Ivan Jug zaslužuje čistu peticu.

2. ManO2

Sommelier Marko Rundek preporodio je listu najboljeg restorana u istočnom Zagrebu. Rundek se uspješno poigrava s manje poznatim prirodnim vinima, a istodobno vrlo dobro prodaje i prezentira klasična vina. Manu2 nedostaje vertikalna dubina, no to je pitanje vlasničke odluke o investiciji u vina.

3. Bastion No.19

Ovaj mali kafić u Masarykovoj svakodnevno nudi tridesetak prirodnih vina na čaše. Nekoliko ih je grozno, ali većina spada u europsku elitu prirodnih vina. Bastion No.19 jedna je od najvažnijih zagrebačkih vinskih institucija

4. Le Bistro, Esplanade

Bistroov voditelj Ivan Trbušić sastavlja neke od najboljih mainstream vinskih lista koje uopće možemo zamisliti u Hrvatskoj. U Le Bistrou se na čaše među ostalim toče Ruinart, Birin Grk i Tomčev Marany. Bistro ne prodaje klasična luksuzna vina poput vrhunskih bordeauxa, što je ispravno. Što će vam Lafite u bistrou?

5. Dubravkin put

Dubravkin put ima iznimno opsežnu vinsku kartu s puno velikih svjetskih vina, koja se serviraju veoma profesionalno.

6. Theatrium

Theatrium se našao na ovoj listi zato što ima veoma dobru selekciju rizlinga, što je u Hrvstskoj sasvim rijetko. Izbor hrvatskih vina nažalost nije osobito ambiciozan.

7. Jadranka

Mali Mivin bistro u Vukovarskoj svakodnevno toči četrdesetak vina na čaše. Šampanjci na čase, koje Miva i uvozi, najjeftiniji su u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.