Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

WORLD CHEESE AWARDS Gligora i Špin osvojili su 7 medalja na najjačem svjetskom ocjenjivanju sireva, pobijedili Španjolci

world-cheese-awards-2021

Hrvatske sirane ponovno su napravile dobar rezultat na World Cheese Awards. World Cheese Awards, ocjenjivanje koje nazivaju i Oscarima za sireve, već više od 30 godina organizira The Guild of Fine Food. Ove godine ocjenjivanje i dodjela nagrada organizirani su u Oviedu u Španjolskoj. 

Ideja najtecanja je promoviranje najboljih sireva bez obzira na porijeklo i veličinu proizvođača. Natječu se svi, od minijaturnih zanatskih sirana do najvećih svjetskih brendova. Ove godine, na 33. izdanju World Cheese Awards sireve je ocjenjivalo  230 sudaca. Više od 100 sirana iz 40 zemalja poslalo je oko 4000 sireva. Natjecanje je posjetilo 10 tisuća ljudi. 

Najboljim sirom na svijetu proglašena je Olavidia, meki kozji sir zanatske španjoske sirane Lacteos Romero Pelaez, koja ga prodaje pod brendom Quesos y Besos (Sirevi i poljupci). Olavidia je dobila 103 glasa i iza sebe na drugom mjestu ostavio francusku Fromagerie Berthaut i njihov sir s Marc de Bourgogne koji je vodio do samoga kraja.

Britanski sudac Jason Hinfs pobjedničku Olavidiu opisao je kao “zavodljivi, kremasti sir bogate teksture, zaokruženog i toplog okusa, sir koji bi rado odveo u krevet.” Vlasnica sirane Siliva Pelaez predstavila je svoju manufakturu kao “malu, skromu siranu iz južnog španjolskog grada Jaena, puno poznatijeg po maslinama.” Crna linija po sredini Olavidie pokazuje da je sir cijepljen plemenitom plijesni (penicilliumom candida), a odležavao je u pepelu od koštica maslina. Na zadnjem ocjenjivanju 2019. u Bergamu (lanjsko je preskočeno zbog pandemije) pobijedio je biološki plavi sir Rogue River Blue. Hrvatske sirane na ovom prestižnom natjecanju redovito osvajaju medalje. Ovo su hrvatski rezultati iz Ovieda 2021. godinu.

  • Agrolaguna, Istarski ovčji sir – srebro
  • Sirana Gligora, Paški sir odležan najmanje 12 mjeseci – srebro
  • Sirana Gligora, Paški sir – srebro
  • Sirana Gligora, Paški sir – bronca
  • Sirana Gligora, Žigljen iz maraskine komine – bronca
  • Agrolaguna, Istarski kravlji sir – bronca
  • Agrolaguna, Istarski miješani sir – bronca

Najvišu ocjenu u Bergamu 2019. dobila je porečka Agrolaguna za Miješani sir u orahovom lišću koji se proizvodi na stanciji Špin, čime se svrstala u prestižnu kategoriju Major Winners. Agrolaguna je osvojila šest medalja, zlato za Gran Istriano, srebro za Istarski mladi sir i četiri bronce. Medalje su osvojili i livanjska sirana Puđa za koju je njena ispostava iz Trilja izborila srebro za Livanjski sir, i paška MIH Sirana Kolan koja je dobila broncu za sir Tartufin. 

Sirevi se na World Cheese Awards izlažu na 88 stolova podijeljenih u kategorije, svaki stol sude po tri suca koji ocjenjuju oko 45 sireva. Ocjenjuje se izgled, miris, okus, konzistencija, izgled i stanje kore, aromatika, i niz drugih karakteristika, po strogo propisanom protokolu kušanja. Konkurencija je žestoka, u prvom ocjenjivanju bira se 88 polufinalista, zatim 16 finalista. O pobjednicima odlučuje posebni sudački panel od 16 sudaca, koji ne smiju imati nikakve poslovne ni privatne veze sa siranama čije sireve ocjenjuju. Kao pobjednički sir, Olavidia će idućih godinu dana nositi titulu Svjetskog šampiona među sirevima. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.