Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka Frida, nazvana po hitu Psihomodo Popa, uz malo više profesionalnosti mogla bi postati sasvim dobar restoran

frida-g

“Nismo htjeli restoran nazvati po hrani ili asocijacijama na hranu, a željeli smo ime koje je originalno i lako pamti. Pa smo se sjetili Gopca i njegove Fride,” pričao nam je u srijedu popodne Igor Nikšić, vlasnik nedavno otvorenog restorana na najvišoj razini Kaptol Centra preko puta Bonkulovića.

Frida je ugodno i civilizirano uređena i ima logično sastavljen jelovnik s naglaskom na steakove. Tu su domaći biftek, pa američki i argentinski rib eye od black angusa, zatim ribeye u formi tagliate još i teleći french rack kotlet, kao i janjeći marinirani kotleti. Bez tartar bifteka naravno ne može.

Osim crvenih mesnih proteina Frida drži San Daniele, tartar od tune, file brancina, steak od tune i nekoliko salata, tjestenina i rižota.  Pastu s tartufatom trebali ni izbaciti jer tartufata spada u zalogajnice, a ne u ozbiljnije restorane. Nismo stigli provjeriti da li se rižoto zaista kuha kao rižoto ili je skuhan unaprijed pa tek dovršen, što bi bilo loše za vjerodostojnost restorana.

Naručili smo tagliatu od američkog black angusa, i steak od tune s puno povrća. Govedina je bila vrlo dobro pečena, ružičasto crvena sa snažnim mesnim okusom. Međutim, stigla je na hladnom do mlakom tanjuru, što nam je nerazumljivo. Svaki profesionalni kuhar mora znati da se steakovi serviraju na vrućim tanjurima. To je jedno od temeljnih pravila rada s mesom. Osim toga, tako dobro meso traži umak ili dva sa strane, poput, recimo , bearnaisea. Mi smo dobili ribeye bez umaka.

Odrezak tune bio je lijepo, ružičasto pečen i prilično ukusan. Postava stola nije dobra: ne znamo zašto na stol donose “balsamico” od dvadesetak kuna i mediokritetsko grčko maslinovo ulje. No, svi se ovi propusti uz relevantnu profesionalnu pomoć daju ispraviti za nekoliko radnih dana.

Obećavajuće je da je steak zaista dobar, da ga znaju ispeći i da meni pruža dosta opcija u okviru konvenciolnog restoranskog kuhanja.

Pisane vinske liste zasad nema, no Frida drži nekoliko dobrih buteljki poput Stine i Korlata. Korlatov Cabernet Sauvignon iz 2016. perfektno se složio sa sočnim i moćnom govedinom.

FRIDA

Kaptol Centar, Zagreb

HRANA 3/5  SERVIS -4/5 AMBIJENT -4/5

VISA Inspire_logo_web copy
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.