Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

ZELENA LISTA Devet hrvatskih restorana s gastronomskim vegetarijanskim jelima

blu-rovinj-9

Više povrća a manje mesa i ribe imperativ je budućnosti ljudske prehrane. Masovna proizvodnja mesa postala je prevelik ekološki rizik, tako da će se i najstrastveniji mesojedi u godinama pred nama morati priviknuti da jedu više povrća.

Na hrvatskoj restoranskoj sceni vegetarijanska su jela nažalost uglavnom zanemarena. Dok je u Francuskoj , primjerice, genijalni Alain Passard svojedobno iz Arpegea potpuno izbacio meso i ribu (da bi kasnije vratio malo ribe i rakova i još manje mesa) kod nas se vegeterijansko restoransko kuhanje uglavnom svodi na specijalizirane lokale koji se nikad nisu bavili gastronomijom, ili pak na korištenje novije generacije zamjenskih proteina poput biljnih burgera. Vrlo malo chefova i restoratera vegetarijansku gastronomiju shvaća ozbiljno. Evo devet boljih primjera.

1. Nav, Zagreb

Meniji Tvrtka Šakote sadrže barem pola jela od povrća. Šakotini vegetarijanski recepti radikalno su sezonski i ulaze duboko u svijet moderne visoke kuhinje, dakle u istraživanje krajnjih dometa pojedinog sastojka, bilo da je riječ o ječmu s Plešivice, korabici iz Bjelovara ili rajčicama u raznim fazama sezone.

1. Cap Aureo, Rovinj

Skoro sve što vrijedi za Šakotin odnos prema povrću vrijedi i za Jeffreya Vellu, pa zato Nav i Cap Aureo dijele prvo mjesto na ovoj listi. S tim da Vella redovito koristi i vrlo luksuzne sastojke poput bijelih tartufa.

3. Monte, Rovinj

monte-margarita

Monte je prvi hrvatski fine dining restoran koji je uveo formalni vegetarijanski degustacijski meni. Utoliko je Monte pionir vegetarijanstva u hrvatskim restoranima visokog ranga.

4. Noel, Zagreb

noel-2021-4

Chef Bruno Vokal ovog je ljeta uveo degustacijski vegetarijanski meni. Sommelier Ivan Jug nedavno nam je rekao da svake večeri barem nekoliko gostiju naručuje vegetarijanski jelovnik.

5. San Rocco, Brtonigla

san-rocco-tartufi

San Rocco je nesporna hrvatska središnjica tartufa. Što gostima omogućuje da uživaju u solidnom broju jako ukusnih bezmesnij jela, osobito sada u sezoni bijelih tartufa.

6. Carpaccio, Zagreb

Carpaccio nudi desetak vegetarijanskih opcija, od carpaccia s tikvicama, preko juha do raznih pasti i rižota primavera. Tu su, naravno, ultrapopularni Carpacciovi vrganji na žaru (kad ima svježih vrganja). Zanimljivo je da je burrata najprodavanije jelo u Carpacciu.

7. Theatrium, Zagreb

theatrium-tiramisu

Cvijet tikvica u tempuri jedno je od omiljenih jela na menijima Filipa Horvata. Špageti cacio e pepe čisto su remek djelo, a ni špageti s rajčicama ne zaostaju. Pinnoto su pak pinjoli kuhani u temeljcu od tartufa. Marinirano povrće spada među najljepša jela u Zagrebu.

8. Blu, Rovinj

blu-rovinj-5

Bistro na jednoj od atraktivnijih rovinjskih lokacija ovog je ljeta nudio posebni vegetarijanski meni. Uvjerili smo se da Bluovi chefovi znaju s povrćem.

9. Royal India, Zagreb

royal-india-3

Indijski restorani po definiciji nude velik izbor vegetarijanskih opcija. Juha od rajčica s korijanderom jedan je od naših favorita, kao cvjetača s gustim, ljepljivin umakom od čilija i samosa s graškom i krumpirom. Dal makahni (crna leća s grahom) zna biti izvrstan.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.