Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Enolog Luka Radiček iz tankova nam je natočio orahovačka vina iz 2021. Neka bi mogla biti jako dobra

orahovica-4

“Ova je godina zaista bila izvanredna za vinovu lozu,” pričao nam je prošle srijede popodne Luka Radiček, mladi enolog Vinarije Orahovica. “Na kvalitetu berbe presudno je utjecao pad noćnih temperatura početkom rujna. Niske noćne temperature održale su visok udio kiselina, a grožđe je perfektno dozrijevalo. I sada imamo uistinu iznimno dobru berbu,” kaže Radiček, koji je prije dolaska u Orahovicu vodio proizvodnju Korlata.

orahovica-6

Luka Radiček predstavio nam je bijela vina iz ovogodišnje berbe (crna još fermentiraju). Graševina s položaja Ledine već je danas puna, duga i jako svježa, mogla bi postati zaista vrhunsko, vibrantno, vrlo ozbiljno vino. Nekoliko sauvignona i sivih pinota također puno obećavaju, osobito jedan novozelandski stilizirani sauvignon sa skoro osam grama kiseline, koji sadrži i snažne zelene arome i nijanse passionfruita i citrusa.

No, osobito je važno da među petnaestak uzoraka koje smo probali nema nijednog vodenastog, tankog, inferiornog vina kakva su se Orahovici znala dešavati ranijih godina. To je dijelom zasluga ovogodišnjih nižih prinosa, što često može biti esencijalno za kvalitetu vina, ali i neobično zanatskog pristupa vinifikaciji za vinariju koja proizvodi oko 500 do 600 tisuća litara godišnje, uglavnom u nižim rangovima cijena.

Prije kušanja ovogodišnjih vina, od kojih će neka stići u trgovine već u prosincu, u lijepom povijesnom vinskom podrumu iznad grada probali smo nekoliko odležanih vina. Osobito nam se dopala frankovka iz 2019. koja dozrijeva u rabljenom barriqueu. Riječ je o skladnom, elegantnom, umjerno voćnom vinu kompleksnog bouqueta.

Frankovka iz iste berbe, ali iz novog hrasta, značajno je nabildanija. Chardonnay se pak lijepo zaokružuje, s puno svježine koja efektno kontrira jačem tijelu.

orahovica-2
orahovica-8

Vinarija Orahovica u zadnjih je par godina napravila nekoliko većih iskoraka. Prvo je na tržište pustila premium liniju Martin Albus čija su vina odmah osvojila dva Decanterova srebra. Zatim je podigla kvalitetu baznih buteljki tako da je Rose, koji košta manje od 30 kuna, dobio Decanterovu broncu.

A nova orahovička vina, sudeći po uzorcima koje smo probali, predstavljaju još jedan značajan zahvat prema višoj i potencijalno zaista visokoj kvaliteti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.