Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na Dalmatinskim vinskim ikonama u Splitu točilo se stotinjak vrhunskih dalmatinskih vina. Održano je i pet važnih radionica

dalmatinske-vinske-ikone-4

Dalmatinske vinske ikone naziv je nove manifestacije udruge Vina Dalmacije, kojom predsjedava ugledni enolog i vinar dr. Leo Gracin. Dalmatinske Vinske ikone održane prošli vikend u Splitu, jesensko su izdanje sajma Vina Dalmacije, koji je prvi put organiziran 2018. godine.

Sudionici Dalmatinskih vinskih ikona priređenih u sveučilišnom restoranu Kampus u Splitu, na ovaj su festival donijeli po dva najbolja vina iz svojih podruma.

dalmatinske-vinske-ikone-2

Cilj Dalmatinskih vinskih ikona sasvim je jasan: pokazati ono najbolje što pojedini dalmatinski vinari proizvode i istodobno promovirati ona vrhunska vina koja imaju osobiti tržišni potencijal u blagdanskoj sezoni darivanja.

Na prvim su Dalmatinskim vinskim ikonama sudjelovali mnogi renomirani dalmatinski vinari poput Grgića, Plenkovića, Tomića, Stine ili Rizmana. Točilo se ukupno stotinjak vina.

Posebno zanimljiv sadržaj Dalmatinskih vinskih ikona činile su stručne radionice, koje su se održavale prošli petak i subotu. Radilo se o pet radionica, s dobro pogođenim temama. Sommelier Branimir Vukšić vodio je masterclass o dalmatinskom roseu pod geslom Dalmacija je hrvatska Provansa.

dalmatinske-vinske-ikone-1

Vinarka Monika Prović govorila je o dalmatinskim odležanim bijelim vinima, koja imaju kolekcionarsku vrijednost. Jedna je radionica bila posvećena manjim autohtonim sortama, dok je publicist i vinski kritičar Saša Špiranec vodio masterclass o babiću, plavcu i tribidragu. Na subotnjoj su se radionici kušala vina koja su osvojila medalje na Decanterovim Svjetskim nagradama.

Ove su godine dalmatinska vina izvrsno prošla na DWWA. Zurin je Pošip, podsjetimo, osvojio platinastu medalju, kao i Birin grk Defora. Kvaliteta dalmatinskih vina raste iz godine u godinu. Događaji poput Dalmatinskih vinskih ikona iznimno su korisni, zato što u javnosti afirmiraju činjenicu da Dalmacija ponovo postaje velika i važna vinska regija.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.