Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

AUTOHTONA LISTA Šest fenomenalnih hrvatskih sireva koji su šire dostupni

kumparicka-g

U Hrvatskoj se proizvode veoma dobri sirevi, koji često dobivaju najviša priznanja na važnim međunarodnim natjecanjima, poput londonskog World Cheese Awards.

Međutim, hrvatska gastronomska a osobito šta javnost, nije još svjesna stvarne vrijednosti najboljih domaćih sireva. Za ovu smo listu izdvojili šest zaista izvrsnih sireva, koji su bar donekle šire dostupni.

1. Kumparička, polutvrdi kozji sir, Istra

kumparicka-sirevi

Sirevi Aleša Winklera predstavljaju kategoriju za sebe. Oni su primjer beskompromisnog artizanskog pristupa koji stvara potpuno nove okuse. Polutvrdi Kumparičkin kozji sir, koji može biti star više od godinu dana, prodaje se u nekoliko zagrebačkih delikatesnih trgovina. Ovaj je sir žestok, opor, opak, doslovno pali nepce i predstavlja jedinstveno gastronomsko iskustvo. 

2. Moravec, meki kozji sir u žutom vosku, Varaždin

moravec

Obitelj Moravec proizvodi široku paletu kozjih sireva, a njihov se mladi, posve meki, gotovo kremasti, kiselkasto-slani sir može uspoređivati s vrhunskim chevreom.

3. Latus, Orbani, Istra

mljekara-latus

Orbani je star tri godine, iznimno je snažan, lagano opor i prilično impresivan. Radi se o možda najoriginalnijem kravljem siru koji se proizvodi u Hrvatskoj.

4. Gligora, ekstra stari Paški sir, Pag

gligora

Gligora proizvodi četiri ili pet Paških sireva uključujući jedan od nepasteriziranog mlijeka. No, ekstra stara verzija koja odležava do dvije godine, čini nam se najzanimljivijom.

5. Sir iz terana, Špin ( Laguna), Istra

sir-agrolaguna-teran

Na Stanciji Špin proizvodi se oko 350 tona sira godišnje. Ovčji, od mlijeka iz vlastitog stada, uvijek je izvanredan, dok je kravlji odležan u teranu originalan, bogat i vizualno atraktivan zbog ljubičaste kore.

6. Latus,Veli Jože, Istra

Veli Jože nametnuo se kao nacionalni gastronomski standard u kategoriji srednje odkežanih kravljih sireva. Veli Jože nekoliko je puta proglašen najboljim hrvatskim sirom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.