Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

NOVI VAL OPTIMIZMA U Zagrebu je u zadnja dva mjeseca otvoreno ili se upravo otvara desetak novih restorana

food-division

Najavljeno otvorenje nacionalnog tapas bara Mate Jankovića simbolizira neobičan optimizam koji je zavladao zagrebačkom restoranskom scenom. Još od početka 2016. godine, dakle od vremena prije famoznog udvostručenja PDV-a na ugostiteljstvo, u Zagrebu se u nije otvorilo toliko novih ili obnovljenih lokala u kratkom vremenu kao ove jeseni.

Riječ je o desetak novih restorana gotovo svih mogućih žanrova, od fast fooda do dalmatinske konobe. Među novim otvorenjima nema, doduše, ni jednog fine dining restorana što je logično, jer zagrebačka scena fine dining restorana ionako nije mala, a uskoro bi se trebala pojačati i degustacijskim jelovnicima Matije Bregeša u Baltazaru .

Novi val restoranskih otvaranja u Zagrebu sigurno je i posljedica izvrsnog prometa, što ga u zadnjih pet mjeseci godine bilježi restoranska industrija. Međutim, vidjet će se hoće li dramatičan broj novozaraženih utjecati na poslovanje restorana. Evo što se sve u Zagrebu otvorilo od ljeta, ili se uskoro otvara

1. Sopal, Teslina

sopal-g

Jednostavni, hiperenergični bistro chefa Marka Turkovića dobar je dodatak restoranskoj ponudi u strogom centru Zagreba. Super je da za relativno mali novac u jedanaest navečer možete pojesti hrskavo pečenu prepelicu i rukom sjeckani tartar.

2. Matrix, Slavonska

matrix

Veliki restoran u ogromnoj poslovnoj zgradi po kojoj je dobio ime, bavi se višom bistronomijom s multikulti utjecajima pa tako, primjerice, chef Marko Jantolek uz plavu tunu poslužuje kimchi. Jedan od investitora u Matrix poznati je marketingaš Krešimir Macan.

3. Food Division, Središće

Novi Zagreb dobio je veliki, lijepo uređeni restoran s modernim menijem prožetim azijskim utjecajima. Zasad smo u Food Divisionu probali obilne i lijepo složene zdjele od kozica, riže i povrća. Vinska karta prilično je zanimljiva, s dosta relevantnih hrvatskih vina poput Štamparova Sauvignona. Chef Marko Alilović zagrebačkoj je publici dobro poznat iz Timea.

4. Asia Gold, Green Gold

asia-gold1

Asia Gold otvorila se jučer u podrumu Green Golda. Riječ je o panazijskom restoranu koji za poslovni ručak nudi menije s jelima poput nasi gorenga, tiepan ramsteka i mongolskog mesa, po cijenama od 40 do 65 kuna, kao i restriktivnu, epidemijskim pravilima prilagođenu verziju all you can eat buffeta za sedamdeset kuna. Za večeru će Asia Gold pripremati poznate klasike iz azijskoeuropskog repertoara legendarne gospođe Chen. Mi smo jučer probali fini tartar od tune i tempuru od velikih kozica.

5. Gyotaku, više lokacija

gyotaku-13

Prvi Gyotaku otvorio se još na proljeće u Gotovčevoj ulici blizi Kvatrića, da bi ove jeseni došao do pete lokacije. Gyotaku je lanac sushi barova s neobično stručno pripremljenim rolicama i nigirijem za kriterije brzog sushija.

6. Chicken House, Draškovićeva

Minijaturni lokal na tramvajskoj stanici u Draškovićevoj priprema tridesetak jela svih mogućih žanrova, od baš svih dijelova piletine, uključujući i iznutrice, koje se serviraju s azijskim rezancima. Pretpostavljamo ipak da će najbolje ići krilca i bataci, a tu je i pileća juha.

7. Frida Bistro i bar, Kaptol centar

Frida bi, kako su nam rekli , trebala biti bistro opće prakse, s ribom i mesom i koktel barom. Frida se nalazi na gornjoj terasi Kaptol centra prema Novoj Vesi, u prostoru koji je Zagrepčanima poznat prvo po Cohibi, a zatim po Beer Baru.

8. Zlinje, Selska

blato-zlinje

Poslije dugog preuređenja, u Selskoj se uskoro otvara obnovljena korčulanska konoba Zlinje. Novo Zlinje pripremat će tipična lokalna jela poput njoka u šugu od sipa,provučena kroz filter preciznijeg kuhanja i modernije prezentacije.

9. Beštija, Masarykova

bestija

Poslije cjeloljetne stanke, u Masarykovoj ispod Šakotina Nava ponovno se otvorila Beštija, jednostavan i simpatičan bistro s korektnom i ukusnom hranom. U novoj Beštiji kuha chef Ljudevit Gabrić, koji je radio i u Noelu. Gabrićev surf and turf od ramsteka, botarge i hrskavoh kiselog kupusa spada među zanimljivija jela koja smo probali ove jeseni.

10. Tapas bar Mate Jankovića

Novi projekt Mate Jankovića još nema ime, a gospodin Janković zasad nije otkrio ni točnu adresu. No, ideja nacionalnih tapasa svakako je privlačna, a jela koja je Janković spomenuo u objavi na društvenim mrežama zvuče zanimljivo, poput savijače s krvavicom i kiselim kupusom ili profiterola punjenih dimljenom basom.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.