Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Televizijski chef Tomislav Špiček vratio se za štednjak. Kuha u lijepom izletištu Mirnovec u Samoboru

Prije dvadesetak godina Tomica Špiček bio je jedan od najboljih hrvatskih chefova. Zbog njegovih se jela pred Baltazarom katkad stajalo u redu. Po odlasku iz Baltazara Špiček je otvorio restoran u Zaprešiću, koji nije preživio posljedice Velike krize 2009. godine. Zatim je radio kao konzultant u Kaptolskoj kleti, da bi prije par godina objavio kako se zbog zdravstvenih razloga povlači iz restoranskog kuhanja.

mirnovec-5

U zadnjih šest ili sedam godina gospodin Špiček postao je TV zvijezda zahvaljujući sudačko-mentorskoj ulozi u Tri, dva, jedan – kuhaj! Gospodin Špiček nedavno se ipak vratio profesionalnom restoranskom kuhanju. I to u restoranu Baraž lijepog i veoma velikog samoborskog izletišta Etno farme Mirnovec. Tomica Špiček izradio je većinu recepata za Baraž, gdje kuha nekoliko dana u tjednu. Danas ga nažalost nije bilo zbog zdravstvenih razloga.

Mirnovec je sedam hektara veliko imanje na rubu Samobora, s restoranom, dječjim igralištima, velikim i lijepim travnjacima i konjičkim klubom s pravim parkurom. Za turističko-ugostiteljski dio Mirnovca brine se sommelier Kristijan Merkaš, dugogodišnji F&B menadžer luksuznih Jadrankinih hotela na Malom Lošinju.

U subotu popodne Etno farma Mirnovec bila je prepuna. U u njenom je restoranu vladala prilična gužva, s dosta obitelji s djecom. Jelovnik se sastoji od nešto tradicijskih jela poput šunke s hrenom, napravljenog svježeg sira koji rade u restoranu i plate sa samoborskim kobasicama i salamana, zatim od niza steakova i kotleta iz Engleske i Njemačke, te od tipičnih Špičekovih recepata kao što su janjeća pljeskavica ili sladoled s bučinom uljem i bučinim košticama. Tu je naravno i tartar biftek, ali i domaće štrukle. Danas su se, izvan menija, pripremale patke s mlincima, češnjovke i krvavice.

Mi smo probali zbilja odličan sir s finim zapečenim kruhom, parfait od pileće i pačje jetre i izvrstan, kiselo-slatki pikantni džem od luka. Zatim smo još pojeli odlično začinjenu, premda nažalost lagano prepečenu janjeću pljeskavicu s kajmakom, i gigantski teleći kotlet s korom od parmezana i bjelanjka. Uz meso su nam servirali ukusne domaće krokete s umakom od sira.

Mirnovec je zabavan i jako ugodan dodatak već pomalo petrificiranoj samoborskoj restoranskoj sceni. Uz dosta rada na proširenju ponude vina i inzistiranju na višim tehničkim standardima kuhanja kad Špiček nije u kuhinji, Mirnovec bi se mogao pretvoriti u jedno od masovno omiljenih zagrebačkih izletišta.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.