Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

TARTAR BIFTEK Kako je nekadašnji sinonim luksuza postao najjeftinija restoranska delikatesa u Zagrebu

tartar (1)

Svugdje oko nas cijene rastu. Jedino cijene tartar bifteka padaju. Zagrebački restorani kao da se natječu tko će pripremiti jeftiniji steak tartare. I pritom ne ugrožavaju kvalitetu, osim katkad u teksturi.

Još ne tako davno, tartar biftek je bio sinonim za luksuznu kuhinju. Tartar biftek miješao se pred gostima, s deset do dvadeset sastojaka, uglavnom se servirao za dvoje i radio se od bifteka. Tartar biftek držalo je relativno malo restorana. Danas je tartar biftek doslovno dostupniji od hamburgera, a katkad i jeftiniji od njih.

U Teslinoj, glavnoj zagrebačkoj restoranskoj ulici, skoro svi lokali drže tartar biftek (riblji restoran Korčula drži tartar od tune). I tako je u cijelom Zagrebu: sva tri nova gradska bistroa, predstavnici multikulti bistronomije, na menijima, naravno, imaju tartar biftek.

A cijene tartar bifteka postale su zaista masovno dostupne. Počinju već s 49 i 55 kuna, čak ni u pojedinim fine dining restoranima ne prelaze 90 kuna (Theatrium). 

Zašto je tartar biftek postao najjeftinija zagrebačka delikatesa? Prvo, većina lokala više ne radi tartar od bifteka nego od jeftinijih dijelova govedine, što dramatično smanjuje cijenu. Drugo, tartar biftek više se ne radi za stolom osim u svega nekoliko restorana, što također smanjuje cijenu i povećava produktivnost: konobar ne gubi petnaestak minuta samo za jednim stolom.

Treće, broj sastojaka drastično se smanjio; konjak u tartaru postao je rijetkost. Četvrto, mnogi restorani melju govedinu u strojevima umjesto da je ručno stružu/sjeckaju, pa je zato cijela Hrvatska preplavljena paštetastim tartarima.

Što gostima ne smeta; goveđi tartar gotovo redovito spada među najprodavanija jela restorana koji ga nudi .

Evo liste jeftinih goveđih tartara u Zagrebu:

  1. Batak, 49 kuna
  2. Sopal, 55 kuna
  3. Food Division, 70 kuna (tartar s belgijskim vaflima)
  4. Bir, 79 kuna
  5. Matrix, 80 kuna
PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.