Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

David Skoko je na naslovnici novog broja Conde Nast Travellera posvećenog lokalnosti

conde-nast-skoko

Lokalni javni status istarskog ribara i chefa Davida Skoke obilježile su njegove prve naslovnice u Storyju i nastup u serijalu Jezikova juha. U Europi je formalizirao poziciju kad je dobio svoju seriju na  24Kitchen. Epizoda u seriji Uncharted Gordona Ramsaya stavila ga je na globalnu mapu (godinama prije toga pojavio se i u epizodi No Reservations Anthonyja Bourdaina posvećenoj hrvatskoj obali). Skokina globalnu fazu, recimo to tako, obilježava i nova naslovnica Conde Nast Travellera, jednog od najutjecajnijih svjetskih časopisa za putovanja, čiji je zadnji broj posvećen lokalnosti. 

World Made Local prvi je globalni broj ovog časopisa, nastao suradnjom svih Conde Nastovih redakcija u svijetu. Urednici u Dubaju, Londonu, Madridu, Milanu, Mumbaju, New Yorku i Šangaju odabrali su “neke od najpametnijih, najupućenijih i najpovezanijih ljudi u 100 različitih zemalja” da čitateljima otkriju zaista lokalne i autentične sadržaje koje profesionalni recenzenti i vodiči često ne otkrivaju. Različita regionalna izdanja ovog broja imaju različite naslovnice. Na europskom je fotografija Davida Skoke koju je snimio Igor Popović.

conde nast
Fotografija/Igor Popović

Vodič za Hrvatsku je David Skoko, koji je u intervjuu s Rickom Jordanom otkrio svoje omiljene restorane, mjesta na koja bježi od stresa i gužve, tajna mjesta ali i viđenje svoje pozicije na lokalnoj sceni. 

“Na početku karijere upijao sam sve novo i različito od onoga što smo imali doma, više sam cijenio druge nego svoje. Povodio sam se za novim trendovima ne shvaćajući važnost čuvanja tradicije i starih znanja”, rekao je Skoko, “kakva sam budala bio!” Hrvatska je, dodaje, mala i mlada zemlja puna problema i kompleksnosti, “naslijeđe je sve što imamo”. 

“Moramo se razvijati i rasti iz tih korijena. Sad kad sam odrastao čovjek i chef, shvažam da ne smijemo zaboraviti ono što su znali naši stari. Moramo naučiti predstaviti naše gastronomsko naslijeđe na moderan, razumljiv način privlačan mladim ljudima. Dobro je da u tome nisam usamljen. Cijela generacija vodećih hrvatskih chefova i vizionara svjesna je da samo jednostavan i održiv rast može dovesti do priznanja i napretka.”

Kao svog favorita u Istri Skoko u Conde Nast Travelleru Skoko preporučuje: 

Agroturizam Tončić u selu Zrenj kraj Oprtlja “Radišna obitelj prozivodi vrhunsku hranu i jednostavno je priprema. Restoran otvaraju samo vikendom, jer cijeli tjedan rade u poljoprivredi. Tartufari su, uzgajaju svoje krave, svinje, piletinu i ovce.

agroturizam-toncic

Kod njih ćete probati najbolje svinjske kobasice, pancetu, fenomenalne domaće žgvacete i pršut. Chefica je Orijeta Tončić koja već dvadeset godina razvija ovu sjajnu priču s bratom Sandrom”.  

Za gurmanska putovanja preporuka je regionalna

Sjeveozapadna Istra od Savudrije do Buzeta puna je tradicionalnih konoba koje vode druga i treća generacija vlasnika. U tom dijelu Istre proizvode se najozbiljnija vina i maslinova ulja, tamo se kuha najbolja tradicionalna hrana u regiji. U blizini je sve više rsetorana specijaliziranih za modernu regionalnu kuhinju, pogotovo ribljih u Novigradu i Umagu i kontinentalnih u Motovunu i Livadama.  

Mjesta za bijeg od stresa

“Kad god mogu bježim na Venus, prekrasni stari brod koji obožavam. Vraćam se moru, vjetru i prirodi. Trenutno sam na Fratarskom otoku kraj Pule, gdje godinama kampiram s obitelji. Brod je usiren blizu mene, i kad god zapuše idem jedriti. U proljeće ili ranu jesen par puta skočim na motor i vozim se kroz brda Gorskog kotara i Like, kroz manje naseljena mjesta gdje još možete mirisati netaknutu prirodu. Onda preko Velebita odjurim na Jadransku magistralu i vozim po obali od Maslenice do Opatije. To je jedna od najboljih cesta za motoriste.  

Skriveni aduti

Turistima koji u Hrvatsku dolaze automobilima Skoko preporučuje kanjon Zrmanje i šume, otoke i brda Gorskog Kotara. Za uživanje u netaknutoj prirodi, obaveznu posjetu Kopačkom ritu.

lika

Za jedriličare glavni adut su jadranski otoci, u Skokinom izboru uvijek oni manje razvikani: Ilovik, Dugi Otok, Silba, Lastovo i Olib, ali i Elafiti “gdje ćete vidjeti o kakvoj je ljepoti pjevao Odisej.” 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.