Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Food Division zanimljiv je primjer multikulti bistroa, najnovijeg trenda na zagrebačkoj gastro sceni

food-division

U zadnjih se par mjeseci u Zagrebu otvorilo više bistroa koji pripremaju žanrovski i kulturalno raznoliku hranu po prihvatljivim cijenama. Sve ih vode renomirani chefovi.

Sopal Marka Turkovića bazira se na dalmatinskoj kuhinji, s internacionalnim stilskim utjecajima. Marko Jantolek u Matrixu priprema gazpacho, fermentira kombuchu i u umaku za patku koristi limetu, ali kuha i već tradicionalne goveđe obraze i servira Kumparičkine sireve. Food Division Marka Alilovića, koji je Zagrepčanima najpoznatiji iz Timea, debitirao je pak cjelovitim multikulti jelovnikom.

Na Alilovićevu se meniju nalaze humus i guacamole, ramen i buddha bowl, naan i burgeri, libanonski tanjur, tartar biftek s belgijskim vaflima i klasični ribeye. Food Divison, otvoren prije četiri tjedna, nalazi se u Kniferovoj ulici u Središću, novozagrebačkom kvartu blizu Muzeja suvremene umjetnosti.

Prostor je velik, uređen u duhu industrijske arhitekture, s puno svjetla i detaljima koji asociraju na ulične lokale. Ručak smo počeli predjelom koje se zove 7 layer dip. 

U široj čaši na stalku servira se niz umaka u slojevima uključujući odličan guacamole, posutih listićima pileće kože, koja bi trebala biti hrskava no danas je nažalost bila više gumasta. Dipovi su, međutim, bili zabavni. Uz dipove se serviraju domaći nachosi i chicharroni.

Shrimp bowl izgleda atraktivno, s velikom perfektno hrskavom pohanom kozicom, puno još hrskavije “slame” od krumpira i kremastom salatom od krumpira i mesa kozica, s vrlo uspjelom remuladom. Ovom preobilnom i ugodnom jelu s dobro pogođenim teksturalnim kontrastima nedostaje izoštrenija definicija okusa.

Buddha bowl pregolema je zdjela lijepo narezanog i lijepo začinjenog povrća na riži s kvinojom, s mariniranim tofuom, avokadom, kimchijem, falafelom i korijanderom. Naan baš ne podsjeća ni na jednu vrstu indijskih naanova koje smo probali, strukturom pomalo asocira na soparnik, ali je prilično ukusan.

Prvi dojmovi o Food Divisionu su solidni. Koncept je inteligentan, kuhanje tehnički precizno, dok na okusima treba još dosta raditi. Malo nam je nejasno zašto se na meniju nalazi ribeye s cijenom od 250 kuna; čini nam se primjerenijim i komercijalnijim da drže biftek po standardnoj cijeni od 125 do 150 kuna.

Vinska nas je karta ugodno iznenadila sadržajem: Damjanić, Štampar, Kopjar, Coronican, Dalmatian Dog i niz drugih interesantnih i finih vina.  Međutim, cijene vina počinju sa 170 ili 180 kuna: trebalo bi imati bar nekoliko buteljki po nižoj cijeni. Servis je bio skoro besprijekoran.

FOOD DIVISION

Kniferova 7, Zagreb

HRANA +3/5  VINA +3/5  AMBIJENT+3/5  SERVIS 4/5

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.