Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Advent nije trebalo ubiti, nego dekriminalizirati

advent

Esencijalna funkcija grada kao organizirane urbane cjeline jest da ispunjava potrebe svojih  građana. Zagrebački Advent godinama je ispunjavao potrebe Zagrepčana za javnim gradskim životom.

O tome čvrsto svjedoči golem broj, stotine tisuća posjetitelja koji su svakog prosinca u rijekama kružili od Trga bana Jelačića preko Zrinjevca, do klizališta: večernji prizori osvjetljenog klizališta u centru grada spadaju među najatraktivnije trenutke zagrebačkog javnog života, što god Snješka Knežević (koju inače neizmjerno poštujemo) mislila o tome.

Advent je izveo Zagrepčane na ulice, baš kao Univerzijada 1987. godine. Grad bez bezbroj ljudi koji se provode na ulicama, mrtav je grad. Advent je u Zagreb doveo vrlo mnogo posjetitelja iz zemlje, a ponešto i iz inozemstva.

Advent je omogućio golemi promet i dobru zaradu ugostiteljima, a samim tim i cijelom ugostiteljskom proizvodno-trgovačkom lancu koji uključuje vinare, pivare, mesare, pekare, kao i dobavljače ugostiteljske opreme.

Advent, kakvog više neće biti, činio je Zagreb vibrantnim gradom i ostvarivao relevantne ekonomske rezultate. Advent je, naravno, bio duboko kriminaliziran kao i svi drugi poslovi koje je nadzirao Milan Bandić, dugogodišnji gradonačelnik i jedan od najzloglasnijih hrvatskih mafijaša.

Razumljivo je da Tomislav Tomašević, kojeg podržavamo, želi prekinuti sa svim mogućim elementima Bandićeva naslijeđa.

No, u slučaju Adventa, Tomašević je teško pogriješio i ispao Grinch. Tomašević je ubio Advent, jer je Adventu oduzeo najatraktvnije prostore na kojima se okupljalo veoma mnogo Zagrepčana. Umjesto da ubije Advent i Zagrebu ukrade Božić, gradonačelnik Tomašević trebao je pokušati dekriminalizirati Advent. To nije lako, ali od Tomaševića očekujemo teške poteze.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.