Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Suhi tokaj Oremus Vega Sicilia egzotično je vino koje izvrsno ide uz ribu i rakove

Suhi tokaj relativno je novi žanr na globalnom vinskom tržištu. Premda razne verzije suhog tokaja, od kojih je napoznatiji Szamorodni, postoje vrlo dugo, suhi se tokaj komercijalno proizvodi tek zadnjih dvadesetak godina.

Tokaj je, podsjetimo, jedna od najslavnijih svjetskih vinskih regija. Prva klasifikacija slatkih tokaja provedena je još 1730. godine, a Louis XIV nazivao je tokaj vinom za kraljeve i kraljem među vinima.

Tokaj se proizvodi u istoimenoj regiji sjeveroistočne Mađarske od nekoliko bijelih sorti, među kojiam su najvažniji furmint (šipon, moslavac) i harslevelu, koji je nalašeno aromatičan. Harslevelu je izravni potomak furminta.

Tokaj se vinificira u raznim kategorijama slatkoće, od kojih je najviša i najskuplja eszencia, koja fermentira doslovno godinama i postiže vrlo male razine alkohola.

Tokaj se proizvodi od azsua. Aszu je je mađarska riječ za sasušene bobice pune botritisa. Kvaliteta tokaja stoljećima se označavala brojem puttonyosa. Puttony je riječ kojom se označuje količina aszu bobica koja se dodaje u bazno suho vino. Najvišu cijenu na tržištu, iza eszencie načelno postižu vina sa šest puttnyosa, Danas se, međutim, broj puttonyosa ne određuje doslovno, nego po količni rezidualnog šećera u vinu.

Etiketa na kojoj piše 5 puttonyos mora imati najmanje 120 grama šećera na litru vina, a ona sa 6 puttnyos najmanje 150 grama. U toj se kategoriji tokaj zaista može natjecati sa Sauternesima.

Kad je pak riječ o suhim vinima iz Tokaja, ona upravo postaju nova mađarska atrakcija svjetske vrijednosti. Karakterističan su primjer suha vina vinarije Oremus, iza koje stoji Vega Sicilia, najznačajnja španjolska vinska kuća uopće.

Vega Sicililia kupila je vinograde Oremus još 1993, samo par godina poslije pada komunizma u Mađarskoj. Vega Sicilia ubrzo je počela puniti slatke tokaje uključujući eszenciu, da bi se zatim pridružila trendu suhih tokaja.

Oremus suha vina proizvodi od furminta, a na hrvatskom se tržištu može kupit Mandolas. Mandolas uvozi zagrebački Acrobat, ekskluzivni distributer Vege Sicilije za hrvatsku. 

Mandolas je vino toplih, bogatih voćno-herbalnih aroma (dunje, citrusi, jabuke, lišće smokve, lišće rajčice) s ponešto začinskih elemenata. Okus je dug, citrusan, s jako puno mineralnosti. Tijelo je puno: vino ima 13,5 posto alkohola i lijepu uljastu teksturu, ali ga mineralnost i kiseline čine iznimno svježim. Riječ je o izvrsnom vinu za bijelu ribu, velike rakove, školjke, sushi, ali i jako začinjenu azijsku hranu.

Zanimljivo je i važno da Mandolas dobiva s vremenom. Ovih smo dana paralelno probali berbe 2017. i 2018. Starije vino bilo je zaokruženije i elegantnije dok je mlađe, naravno, bilo nešto vibrantnije.

Vega Sicilijin Oremus Mandolas jedno je od najzanimljivijih uvoznih bijelih vina koja se trenutno mogu kupiti u Hrvatskoj.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.