Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Martinis Marchi prelijepa je hotelska palača, koja izvrsno funkcionira u šoltanskom ugođaju perfektne izolacije

martinis-marchi-bazen

Premda je od Splita udaljena pedesetak minuta plovidbe trajektom i tek pola sata katamaranom, Šolta zapravo nije klasična turistička destinacija. Šolta, otok s oko 1200 stanovnika i najboljim maslinovim uljem u Dalmaciji, izolirano je mjesto u blizini niza dinamičnih turističkih odredišta poput Trogira, Splita i Brača.

Na Šolti nema masovnog turizma, jer na Šolti nema velikih hotela. Šolta je, zapravo, perfektno mjesto za osamljivanje i opuštanje. A jedini pravi hotel na Šolti, raskošna palača Martinis Marchi podržava upravo taj dosta poseban osjećaj splendid isolation; mnogi turisti ne vole splendid isolation jer na more odlaze puni adrenalina. Ali, oni koji se zaista žele odmoriti, kojima je dosta poslovnih ručkova, promocija, pa afterwork partyja i poslovnih večera, pa sto mailova i dvije stotine smsova dnevno, a mogu platiti zaista luksuzan hotel, potencijalni su gosti Šolte i dvorca s pet zvjezdica, koji je podignut 1706. godine.

Ovdje prvo valja upozoriti da Martinis Marchi zapravo nije tipičan komercijalni hotel. Uvjerljivo najveća i najljepša zgrada u mjestu Maslinica ima samo osamnaest kreveta, koji su tijekom ljeta unaprijed popunjeni. Ove će godine raditi do sredine listopada, možda i do početka studenog jer rezervacije i dalje stižu.

No, bez obzira na popunjenost, malo koji hotel s pedesetak zaposlenih može živjeti od samo sedam ili osam soba: glavni izvor prihoda Martinis Marchija zapravo je restoran kraj marine, s atraktivnim pogledom na more i jahte, a najbrojniji su restoranski gosti nautičari, i to oni s njemačkog govornog područja: Nijemci, Švicarci i Austrijanci. 

Malobrojni posjetitelji Šolte, koji uspiju doći do sobe u Martinis Marchiju imaju u čemu uživati. Barokni je dvorac podigla aristokratska obitelj Marchi iz Venecije, po kojoj se zove i najveća ulica u Maslinici. Zanimljivo je da su Marchi unutar dvorca napravili biblioteku, koja je već u 18. stoljeću i sadržavala više od 2700 knjiga.

Dvorac Marchi danas se sastoji od niza javnih prostora, sedam luksuznih apartmana raspoređenih oko bazena sasvim solidnih dimenzija za tako malo gostiju, i idiličnog , smirujuće lijepog zelenog i mirisnog parka i perivoja.

Sobe su zapravo manji stanovi. Imaju barem pedesetak kvadrata; neke sobe s jedne strane gledaju na more i marinu, a s druge na bazen. Kupaonice su doslovno raskošne, veće od soba u mnogim jadranskim hotelima visoke kategorije, s kamenim podovima, Molton Brown kozmetikom i velikom, uzorno funkcionalnom tuš kabinom (u hotelima tuševi često rade s pola pritiska).

Televizijski sustav uz uobičajene kanale podržava i Netflix, a u minibaru se hladi Taittinger Rose (trebalo bi, međutim, promijeniti vrstu piva u minibaru; nedovoljno je dobra za luksuzne hotele). Namještaj dolazi iz različitih povijesnih stilskih razdoblja: nabavljan je i restauriran u Veneciji, Beču i Zagrebu.

martinis-marchi-1

Osoblje je iznimno ljubazno i nenametljivo, doručak među boljima u hrvatskim five star hotelima, sa svim potrebnim elementima pa čak i s par neočekivanih poput kolekcije rakija koje stoje na izložbenom stolu  odmah kraj voća, sokova i pjenušca.

martinis-marchi-soba-savoy

Ali, čovjek se na otoku opusti pa možda i ne gleda kad je vrijeme za prvo piće. Sve ovo naravno može biti tipična scenografija za još nekoliko luksuznih heritage hotela na Jadranu, i još mnogo luksuznih hotela palača na Mediteranu.

martinis-martini-kupaonica-savoy

Ono što Martinis Marchi, otvoren 2007. godine, čini uistinu jedinstvenim jest sjajna komunikacija između zgrade, njenih sadržaja i otoka. Martinis Marchi u potpunosti podržava osjećaj izolacije, nestresnog odmora i autentičnosti lokacije kakav daje sama Šolta, dok istodobno gostima pruža svu udobnost klasičnih, dobro vođenih hotela s pet zvjezdica. Utoliko Martinis Marchi spada među nekoliko najprivlačnijih i najoriginalnijih dalmatinskih hotela.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.