Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

MOĆNA LISTA Devet najutjecajnijih žena na hrvatskoj gastro sceni

ana-grgic

Nagrada za najbolju slastičarku svijeta u izboru Best Chefs Awards za Mašu Salopek, ujedno je i najveće pojedinačno međunarodno postignuće nekog chefa ili chefice iz Hrvatske. Maša Salopek, sportskim jezikom rečeno, jučer je postala svjetska prvakinja u ekstremno teškoj disciplini. 

U povodu nagrade za glavnu slastičarku Hiše Franko, sastavili smo listu najutjecajnijih žena na hrvatskoj gastro sceni. Na listi nažalost nema Sonje Perić , ideloginje i vlasnice Valsabbiona, jednog od dva najvažnija hrvatska restorana u prvih petnaestak godina ovog stoljeća, zato što se gospođa Perić već dugo ne bavi restoranskim biznisom.

1. Daniela Kramarić

daniela-kramaric

Vlasnica Plavog podruma desetljećima spada među dominatne figure hrvatske restoranske industrije. Njen se glas sluša i poštuje, restoran je uvijek jako dobar, često odličan. Valja još jednom podsjetiti da je Plavi podrum jedini hrvatski restoran koji je uspio ući među prvih sto na S. Pellegrinovoj listi World’s Best Restaurants. I to dvaput, 2008. i 2010. godine.

2. Ana Grgić Tomić

ana-grgic

Gospođa Grgić Tomić nadzire svu pripremu hrane u Esplanadi, najboljem hrvatskom hotelu-palači. I uz to svakodnevno osobno kuha u Zinfandel’su, koji je dobio zelenu zvjezdicu u novom Michelinovu vodiču za Hrvatsku.

3. Maša Salopek

ros-salopek

Najbolja svjetska slastičarka u izboru Best Chefs Awards afirmirala se u Sloveniji, ali ostavila je trag i u hrvatskoj gsstronomiji, osobito u Plavom podrumu gdje je pripremala deserte dostojne Michelinove zvjezdice . Njen međunarodni uspjeh mogao bi potaknuti niz mladih chefova da se svom snagom i ambicijama bace na učenje, stažiranje i izgradnju prave karijere.

4. Tjitske Đekić

monte-djekici

Supruga chefa Danijela Đekića aktivno radi u sali i vodi prvi hrvatski Michelinov restoran. Njen utjecaj bio je presudan za uspjeh rovinjskog Monteai. Monte je dugogodišnji zajednički projekt i zajednički uspjeh gospođe i gospodina Đekića.

5. Ana Ugarković

ugarkovic-recept-vrganji

Ana Ugarković prvo je godinama na televiziji Hrvate učila modernom kuhanju sezonskih namirnica s placa. Usput je izdala nekoliko hit kuharica, da bi od Malog bara napravila gastronomski najciviliziraniji zagrebački bistro.

6. Marina Gaši

marina-gasi

Predsjednica JRE-a jedna je od najboljih ribljih chefica u Hrvatskoj. Marina Gaši u zadnjih je šest godina strahovito napredovala. Njeno talentirano ali pomalo nekontrolirano kuhanje iz sredine dvadesetih godina, sada se pretvorilo u autoritativan i autentičan fine dining.

7. Xiaotong Chen-Li

dragon-bbq-chen

Gosoođa Chen svoje je azijsko restoransko carstvo počela stvarati prije više od trideset godina. Njene ukupne zasluge za hrvatsku gastro scenu zaista su ogromne.

8. Petra Jelenić

petra-jelenic

Petra Jelenić autentična je slastičarska zvijezda, koja je u ovom poslu prošla doslovno sve: od kuhinje zagrebačkog Sheratona dok je još vrijedio, preko napornog rada u kuhinjama velikih svjetskih hotela, preko vođenja male gastroslastičarnice kraj Noela, do postavljanja slastičarskog programa rovinjskog Grand Parka. Usput je snimila jako dražesnu TV seriju o regionalnim hrvatskim desertima.

9. Ivana Urem Marohnić

ivana-urem-marohnic

Vlasnica malog lanca pekarnica Korica upravo drastično diže hrvatske standarde kvalitetr kruha i peciva. Korica je uvjerljivo najvažnija pojava u hrvatskom pekarstvu unatrag dugo godina.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.