Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

RUJAN KOD ANE Nijedan zagrebački restoran ne nudi tako dobru kolekciju sezonskih slastica kao Mali bar

mal-bar-deserti-g

U subotu popodne na terasi Malog bara isprobali smo sva tri kolača s današnjeg menija Ane Ugarković. Tart od šljiva i badema bio je standardno fantastičan; kažemo standardno jer naizgled jednostavne sezonske pite gospođe Ugarković iz godine u godinu spadaju među najukusnije zagrebačke voćne kolače.

Krema od kukuruza šećerca s coulisom od jagoda, malinama, borovnicama i blago spaljenim marshmallowsima bila je upravo senzacionalna u čistoći okusa kukuruza i pametna u slaganju bobica sa šećercem. Baskijski cheesecake sa smokvama i sirupom od smokvinih listova izvanredno je odavanje priznanja klasičnom mediteranskom voću.

Osim Ane Grgić u Zinfandel’su, niti jedan zagrebački restoran me priprema toliko uspjele, neodoljive i tehnički perfektne sezonske deserte kao Ana Ugarković u Malom Baru. Zato smo, uostalom, deserte istaknuli u naslovu. Ana Ugarković iz godine u godinu diže kulturu slastica na zagrebačkoj restoranskoj sceni.

mali-bar-rizoto-safran
Rižoto s goveđim repom

No, deserti nisu bili najbolja jela koja smo u subotu popodne na ljetnih 29 stupnjeva probali u Vlaškoj 63. Najbolje su, zapravo, bile punjene pečene paprike na kremi od krumpira i poriluka.

mali-bar-paprike
Pečene paprike punjene janjetinom

U ovo jako zadimljeno, slatkasto-slano jelo puno žestoke mljevene janjetine i blagog bulgura i obogaćeno pinjolima, definitivno je ušao duh velikog Yotama Ottolenghija.

mali-bar-lignje
Lignje s panzanellom i romescom

Rižoto s usoljenim limunom, šafranom i cijelom šnitom goveđeg repa doimao se kao uspješna kombinacija milanske i bliskoistočne kuhinje, dok su pržene lignje s panzanellom i romescom čisti crowd pleaser: u dva sata koliko smo sjedili na Aninoj terasi barem je osam gostiju naručilo lignje koje stižu u gigantskoj porciji.

Prefin i preobilan ručak za troje, uz dvije butelje vina i jedan koktel, platili smo oko 900 kuna, što je za tu kvalitetu hrane i dosta alkohola odlična vrijednost za novac.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.