Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Covid pitanje za Dalmatince (i mnoge druge Hrvate) Zašto ne želite biti kao Danci?

Danska je ovih dana ukinula sve epidemiološke  mjere. Danska Vlada tvrdi da korona više ne predstavllja masovnu opasnost za danske građane. Danska Vlada to tvrdi zato što je 83 posto Danaca cijepljeno. Danski restorani, uključujući dva najpoznatija, Nomu i Geranium, uredno rade. 

U Dalmaciji je, međutim, cijepljeno jedva četrdesetak posto stanovnika. Splitska bolnica ponovo dolazi do ruba svojih kapaciteta: od 59 bolesnika na respiratorima u Hrvatskoj 31 se bori za život u Splitu, gradu koji masovno ignorira epidemiju.

E sada, Danska je zemlja s iznimno visokim stupnjem demokracije i građanskih prava. Danska je zemlja obrazovanih i samosvjesnih građana koji nisu podložni manipulacijama vlasti. Ti i takvi Danci masovno su se cijepili pa sada mogu relativno normalno živjeti.

Dalmatinci, ali i mnogi drugi Hrvati, ne žele se cijepiti. Oni tko zna zašto misle da su pametniji od Danaca, građana jedne od najrazvijenijih i najslobodnijih država na svijetu. Sve bi ovo bilo smiješno da nije baš doslovno tragično.

Epidemija više nije ekonomsko pitanje; hrvatski turizam dobro funkcionira u suživotu s koronom. Epidemija je sada pitanje osobne sigurnosti. U Hrvatskoj već neko vrijeme umire osam do deset bolesnika dnevno. Potpuno je nevjerojatno da se većina njih, odbijajući cijepljenje, odlučila umrijeti.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.