Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Buffet Fife, najpoznatija splitska konoba, zapravo i nema tako lošu hranu, ali se hitno mora mijenjati

kod-fife

Grupa splitskih liberalno lijevih intelektualaca prije desetak i više godina stvorila je imidž konobe Fife na Matejuški. Vodeći splitski književnici i novinari, katkad pojačani Lepom Smoje i Severinom Vučković, sastajali su se u Fife, raspravljali o važnim i trivijalnim temama, pa su usput tvrdili da su dobro jeli, što je lijep iskaz lojalnosti omiljenom lokalu. Ondje smo do danas jeli samo jednom, prije petnaestak godina, i nije bilo dobro. 

Danas je Fife ultrapopularno turističko odredište. Gospođa koja se doima kao vlasnica pronašla nam je stol za ručak između hrpu Amerikanaca, Engleza, Japanaca, ali i Splićana koji Fife smatraju vjerodostojnim iskazom narodne gradske kuhinje. Što je donekle točno.

Kod Fife su se danas nudile slane srdele, tripice, punjene paprike, pašticada, teletina s bižima i još nekoliko zaista domaćih lokalnih jela. Naručili smo desetak srdela koje su bile veoma dobre, optimalno slane i čvrste.  Zatim smo dobili pašticadu s finim okusima dugo kuhanog povrća, ugodnom slatkoćom prošeka ili polusuhog crnog vina, što je sve podcrtano kiselinom kvasine. Pašticada je nažalost bila blago razvodnjena, valjda da bi se povećala količina. Njoki su, međutim, bili čvrsti, baš dobro kuhani.

Frigane kozice, moli, trilje i srdele izgledali su odlično, ali fritto misto u Fife nije ispao najpreciznije: male trlje su se raspadale, pa nam se čini da su makrokristali pri odmrzavanju napravili uobičajenu štetu.  Salate od pomidora bile su izvanredne, daleko najbolje od svega što smo probali. Mi smo naručili njihova tradicionalna dnevna jela, pa smo prošli sasvim solidno. No, većina turista na punoj terasi nije pokazivala nikakav interes za tu hranu, naručivali su tjestenine ili roštilj. 

Jedna turistička obitelj kraj našeg stola naručila je bolognese koji je izgledao grozno a još je gore mirisao. Neki drugi stranci iza našeg stola naručili su bečki koji je bio dug jedno pola metra, i isto nije baš dobro izgledao. Kao i većina poznatih splitskih konoba, Fife balansira između solidnih tradicijskih recepata i loše turističke hrane. Servis je gotovo amaterski. Donijeli su nam prljavu vilicu sa skorenim komadićem hrane a tanjuri s ostacima našeg ručka stajali su na stolu barem pola sata. Vina nema, osim onih s etiketom Fife (pošip iz Vrgorca nije loš).

Fife je važan element baštine splitskog javnog života. Ali, ako se brzo ne profesionalizira progutat će ga neka velika restoranska tvrtka. Naposljetku, zaista ne razumijemo – a ovo je važno jer govori koliko je Buffet Fife anakron, kako je moguće da splitska tradicijska konoba na stolu ne drži maslinovo ulje.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.