Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Ovo je 10 najpopularnijih sireva na svijetu prema Taste Atlasu

parmezan-1

Tast Atlas, prvi globalni vodič za lokalnu hranu koji je prije tri godine pokrenuo osnivač Indexa Matija Babić, danas ima više od 9000 jela koja je ocijenilo gotovo 50 tisuća korisnika. Jedna od boljih lista na Taste Atlasu svrstala je 100 svjetskih sireva po popularnosti.

Uz svaki sir su kratki opis i dulji detaljan članak, efektna infografika koja sažima karakteristike sira i prijedlog za pairing, uglavnom klasičan i konvencionalan, ali ima i originalnijih prijedloga poput crnog čaja uz camembert. Hrvatskih sireva na listi nema, osim paškog sira koji je na 75. mjestu jer je naša industrija sireva još premala iako najbolji sirevi definitivno spadaju na svjetske liste. Ovo je deset najpopularnijih sireva na svijetu.

10. Cambembert

camembert

Camembert je najpoznatiji i normandijski sir od nepasteriziranog kravljeg mlijeka koji dozrijeva 30 do 35 dana. Mek i kremast, prosječno težak 250 grama s karakterističnom mekom pljesnivom korom, Camembert je jedinstven po zemljanim i travnatim okusima i aromi plijesni. 

Jesti uz crni čaj

9. Gorgonzola

Gorgonzola je lombardijski sir čija proizvodnja počinje negdje u 9. stoljeću. Ovaj bogati kravlji sir poznat je po plavoj pijesni koja nastaje cijepljenjem mlijeka sporama penicilina. Gorgonzola Dolce je blag, meki izrazito mliječni sir, a Gorgonzola Piccante je čvrsti, pikantni mrvičasti sir koji odležava najmanje tri mjeseca.

Jesti uz barolo, rizling, piva Imperial Stout i Tripel stila. 

8. Paneer

paneer-2

Paneer, što na perzijskom znači sir, svježi je sir koji se radi od pasteriziranog mlijeka krava ili vodenih bivolica. U proizvodnji paneera ne se koristi sirilo. Ovaj način proizvodnje na indijskom podkontinentu seže na početke civilizacije, u 6000. godinu prije nove ere. Paneer je omiljeni sastojak raznih indijskih kuhinja jer izvrsno funkcionira u blagim jelima ali i s jako intenzivnim začinima.

Jesti uz rizling

7. Gouda

Holandska gouda je polutvrdi kravlji sir. Prava gouda je kontrolirani proizvod, isključivo od mlijeka s nizozemskih farmi. Zbog aromatike, balansa i raspona okusa, od voćnih do pikantnih i ljutih ovisno o zrelosti, gouda je jedan od najpopularnijih sireva na svijetu.

Jesti uz beaujolais, rizling, chenin blanc ili Imperial Stout pivo

6. Brie de Meaux

Brie de Meaux meki francuski kravlji sir meke pljesnive kore. Brie se proizvodi u podrumima na području Île-de-France u blizini Pariza, gdje najmanje četiri tjedna dozrijeva na slamnatim prostirkama. Brie je zemljast, orašast sir s nešto svježijih voćnih nota, kremast i raskošan, jedan od najpopularnijih francuskih sireva. 

Jesti uz šampanjce, cave, Chambolle-Musigny

5. Parmigiano Reggiano

parmezan-1

Jedan od najcjenjenijih i svakako najbolje brendiran sir na svijetu, talijanski parmezan proizvodi se u pokrajini Reggio Emilia, u Parmi, dijelu Bologne, Modeni i dijelu Mantove na južnoj obali rijeke Po. Parmezan se proizvodi od nepasteriziranog, poluobranog mlijeka krava iz slobodnog uzgoja. Njegova zrela, zrnata tekstura i eksplozija okusa s notama od orašastih do pikantnih, parmezan čine kategorijom za sebe. Proizvodnja je počela u srednjem vijeku, u benediktinskim i cistercistskim samostanima u dolini rijeke Po. 

Jesti uz barolo, prosecco, aceto balsamico iz Modene 

4. Ricotta

Ricotta je svježi meki sir od ovčjeg, kravljeg, kozjeg mlijeka ili od mlijeka talijanskih vodenih bivolica. Riječ je o zgrušanom siru koji se dobiva zagrijavanjem sirutke, zato se zove ricotta, ponovno skuhan.  Ricotta je izuzetno popularna zbog svježine i lakoće, kremaste teksture i slatkastog okusa.  

Jesti uz rizling

3. Feta

Raw Organic White Feta Cheese for Crumbling

Grčka feta jedan je od najslavnijih grčkih proizvoda uopće. Radi se od ovčjeg ili mješavine ovčjeg i kravljeg mlijeka (kravljeg mlijeka ne smije biti više od 30 posto). Iako se tradicionalno proizvodi od nepasteriziranog mlijeka, u novije vrijeme dopušta se i pasterizacija. Feta s prodaje u blokovima ili trokutima u slanoj vodi kako bi se očuvali svježina i specifičan kiselo-slani okus koji je fetu čini idealnom za salate.

Jesti uz beaujolais i rizling 

2. Cheddar

Cheddar, moćni pikantni sir od pasteriziranog kravljeg mlijeka, potječe iz 12. stoljeća i engleskog okruga Somerset. Mladi cheddar gladak i blaži, dok sazrijevanjem dobiva zrnatu teksturu, oštriji okus s orašastim notama i karakterističnu zlatno-narančastu boju. 

Jesti uz cabernet sauvignon, Pale Ale pivo

1. Mozzarella

un-po-di-mozzarella

Uvjerljivo najpopularniji sir na svijetu, mozzarellu je, naravno, proslavila pizza. No ovaj svježi sir iz Kampanije s vremenom je osvojio publiku svojom neobičnom teksturom, izrazito mliječnim okusom, blagošću i svježinom koji ga čine pogodnim za sve moguće obrade. Mozzarella se danas proizvodi u cijeloj Italiji, a nova generacija gourmet pizzeria proizvodi je u cijelom svijetu. Jednu od najboljih mozzarella navodno je proizvodio restoran Baest u Kopenhagenu. Mozzarela se dobiva od mlijeka talijanske bivolice ili kravljeg mlijeka (fior di latte). Pretpostavlja se da se proizvodi još od 4. stoljeća prije nove ere iako najstariji zapis o mozzarelli potječe iz 16. stoljeća.  

Jesti uz rizling, cavu 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.