Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ISKUSTVO NAŠEG ČITATELJA U Berlinu i Beču nitko ne radi problem oko covid potvrda za restorane. Provjera traje par sekundi i sve funkcionira normalno

covid-potvrda-restoran

Nakon što smo objavili članak Hrvatski ugostitelji trebaju predložiti Vladi da donese odluku o ulasku u restorane, kafiće i klubove isključivo s covid potvrdama javio nam se jedan stalni čitatelj Kulta Plave Kamenice koji se upravo nalazi u Berlinu, gdje gosti već neko vrijeme u restorane i barove mogu ući samo s covid potvrdama ili negativnim testovima. 

Sve više europskih zemalja uvodi dokaz o imunizaciji kao uvjet za ulazak u restorane, barove, kafiće, muzeje, kazališta, svugdje gdje se usluge pružaju u zatvorenom prostoru. Razina kontrole varira od zemlje do zemlje i od regije do regije, ali očigledno je da će trend traženja potvrda o cijepljenju i negativnih testova jačati kako bude stizala hladnija sezona. 

Mnogi građani u EU prosvjeduju protiv uvjetovanja kretanja covid potvrdama i testovima, budući da je cijepljenje dobrovoljno. S obzirom na nisku razinu procijepljenosti u većini zemalja, čini se da će još barem ove godine restrikcije biti neizbježne, iako se vlade suzdržavaju od njihova ozakonjenja.

U praksi, čini se, stvari funkcioniraju bolje nego što se to može zaključiti iz članaka na news portalima. Kako svjedoči naš čitatelj, u Berlinu, gdje su uveli  covid potvrde za restorane i barove (kancelarka Angela Merkel naišla je na značajan otpor kad je to pokušala propisati zakonom), nova praksa prihvaćena je mirno.   

“U Berlinu, to sasvim normalno i uredno funkcionira bez ikakvih problema. Konobar vas pri ulasku u objekt pita za covid potvrdu, provjeri sadrzaj i pusti vas unutra. Sve skupa ne traje ni dvadeset sekundi. Svi domaći ljudi i turisti to poštuju i nitko oko toga ne radi problem, a ni osoblju ne smeta dodatni posao. U Beču stvar isto tako funkcionira bez problema,” piše naš čitatelj.  

Da biste ušli u restoran, u Austriji morate pokazati negativni test na covid ili dokaz o cijepljenju ili preboljenju. Zaposlenici restorana moraju također imati negativni test, covid potvrdu ili nositi masku. Za klubove i barove pravila su stroža. Traže se negativni PCR testovi ili potvrde o cijepljenju, preboljenje se ne priznaje. Za ulazak u noćne klubove i barove mora se pokazati potvrda o cijepljenju s dvije doze ako to nalaže vrsta cjepiva, s tim da zadnje cijepljenje mora biti barem 22 dana prije ulaska u lokal. 

Dokaz o imunizaciji traži se i za ulazak u kazališta, hotele, hotelske restorane, sportske dvorane, frizerske i kozmetičke salone i slično. 

U Njemačkoj mjere variraju od regije do regije, ali u većini je prihvaćeno da se za bilo kakve usluge u zatvorenom prostoru treba predočiti neka vrsta dokaza o imunizaciji. Dok u Berlinu na terasama nema restrikcija, za ulazak u sale restorana gosti moraju obavezno rezervirati a na ulazu pokazati negativan test ili covid potvrdu. Broj mjesta u restoranima i dalje je ograničen. 

Zagreb bi po sadašnjim trendovima uskoro biti u crvenoj zoni na ECDC-ovoj karti. S obzirom da kampanja cijepljenja nije dala željene rezultate, za očekivati je da će broj zaraženih i hospitaliziranih najesen i zimu ponovno značajno rasti. Što, sudeći po dosadašnjoj Vladinoj politici,  za ugostitelje vjerojatno znači nova zatvaranja. Podsjetimo, kafići još uvijek smiju posluživati goste samo na terasama. Država financijsku pomoć uvjetuje sa 70 posto cijepljenih zaposlenika. Ne žele li da ih novi lockdown i odljev radne snage ove zime potpuno uništi, ugostitelji bi sami trebali tražiti od Vlade da dopusti rad u zatvorenim prostorima uz predočenje dokaza o imunizaciji. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.