Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hrvatski ugostitelji trebaju predložiti Vladi da donese odluku o ulasku u restorane, kafiće i klubove isključivo s covid potvrdama

covid-kava-van

Današnjih više od pet stotina novozaraženih jasno potvrđuje da se Hrvatska nalazi na početku četvrtim valom epidemije. Četvrti val ne bi treba osobito teško ugroziti turizam, jer Europljani s covid potvrdama mogu putovati bilo gdje unutar Europske Unije. Sloboda kretanja jedna je od ključnih funkcija cijepljenja. Međutim, hrvatski se ugostitelji najesen ponovno mogu naći u veoma teškoj situaciji.

Prema sadašnjem ritmu rasta broja novozaraženih, jasno je da ćemo za mjesec ili dva ponovo govoriti o tisućama novih slučajeva dnevno , da će se napuniti prvo bolnice, zatim respiratori, a potom, nažalost, i mrtvačnice. Vlasti će morati reagirati. Budući da je premalo Hrvata cijepljeno, nije realno ukinuti sve mjere kao u Velikoj Britaniji, koliko god predsjednik Republike i predsjednik Vlade fantazirali o tome.

Što znači da će Vlada imati samo dvije realne opcije. Ili novi lockdown, što nitko ne želi, ili covid potvrde za sve oblike sudjelovanja u fizičkoj društvenoj komunikaciji, uključujući restorane, kafiće i klubove. Hrvatski bi ugostitelji već sada morali tražiti od Vlade da najesen uvede covid potvrdu kao obavezni uvjet za ulazak u bilo koji ugostiteljski objekt, od Michelinovih restorana do kebabdžinica, i da istodobno dopusti kafićima rad u unutarnjim prostorima.

Ta se mjera , s obzirom na izvjesnost četvrtog vala, čini jedinom realnom opcijom za normalni rad hrvatske ugostiteljske industrije najesen i po zimi. Naravno, ta mjera nije ugodna . Restorani će morati odbijati stalne goste koji nisu cijepljeni, kafići će se stalno suočavati s bijesom potencijalnih posjetitelja koji nisu cijepljeni, a koji ne smiju ući i popiti piće. Sigurno će se razviti tržište lažnih covid potvrda.  No, ugostitelji moraju biti svjesni da su u zemlji s malo cijepljenih građana, covid potvrde jedina alternativa zatvaranju. Treće mogućnosti nema.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.