Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE BACAJTE NIŠTA Ukiselite koru lubenice za salate od zelja, burgere, wrapove i daskice sa sirom

ukiseljena-kora-lubenice

U rubrici Ne bacajte ništa pronalazimo najzanimljivije recepte u kojima se koriste dijelovi hrane koje inače bacamo. Zero waste pristup u restoranima podrazumijeva dosta naprednih tehnika, od dehidracije do fermentacija, koje od naizgled neupotrebljivih namirnica stvaraju nove zanimljive sastojke.

Kako većina kod kuće nema ni potrebnu opremu niti vlada visokim tehnikama, u rubrici nastojimo birati recepte sa sastojcima koje u određenoj sezoni ili uvijek više bacamo i koji se kod kuće na jednostavan način mogu pretvoriti u nove ukusne favorite u hladnjacima i špajzama.

U punoj smo sezoni lubenica, pa za ovaj tjedan predlažemo recept za ukiseljene kore lubenice, vrlo zanimljiv i osvježavajući kondiment koji možete koristiti u salatama od mladog zelja, u sendvičima, uz roštilj (u burgerima), wrapovima ili kako god vas njihov okus i vesela tekstura budu inspirirali. 

Ukiseljena kora lubenice

Sastojci

  • kora 1 lubenice od najmanje 2 kilograma 
  • 200 ml jabučnog octa
  • 200 ml vode
  • 100 g šećera (količinu vode, octa i šećera prilagodite količini kora, samo pazite da omjeri ostanu isti)
  • 20 g sušenog đumbira, nasjeckanog 
  • 4 žličice soli
  • 1 žličica crvene paprike
  • 1 žličica šarenog ili crnog papra u zrnu 
  • 1 žličica allspicea u zrnu (ako imate, nije nužno)
  • 1 zvjezdica zvjezdastog anisa 

Ova kombinacija začina je iz nama omiljenog recepta Altona Browna, ali začine možete slagati kako želite. U receptima za ukiseljene kore lubenice koriste se i svježi kopar, sjemenke kopra ili korijandera, sjemenke gorušice, režanj češnjaka i sl.

Narežite lubenicu na kriške ili trokute. Nožem odrežite slatki crveni dio. Oštrim nožem odvojite tvrdu zelenu goru od bijelog dijela koji ćete ukiseliti. Možda će vam biti lakše ako prerežete cijelu lubenicu na četvrtine i prvo gulilicom odstranite zelenu koru, pa onda narežete lubenicu i odvojite crveni i bijeli dio. Neka vam na bijeloj kori ostane koji milimetar slatkog ružičastog mesa. 

Narežite bijelu koru na kockice veličine oko 2 centimetra. 

U lonac od najmanje 2 litre stavite jabučni ocat, vodu, šećer, đumbir, sol i začine. Stavite na srednje jaku vatru. Pustite da zakuha i kuha 1 minutu. Ugasite plamen. U tekućinu dodajte koru lubenice. Vratite na vatru samo da prokuha pa odmah isključite. Maknite lonac s vatre i pustite da se kore i tekućina hlade 30 minuta. 

Uzmite veliku čistu staklenku od 2 litre. U staklenku stavite koru lubenice, prelijte sa to više tekućine za kiseljenje. Pokrijte staklenku krpom i ostavite da sobnoj temperaturi još najmanje sat i pol.

Kad sve dođe na sobnu temperaturu, pokriveno stavite u hladnjak. Ovako ukiseljene kore lubenice moraju se držati u hladnjaku. Počnite ih jesti tek nakon što su najmanje jednu noć bile na hladnom. U hladnjaku će trajati do mjesec dana. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.