Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

I Milka sladoledi povlače se s tržišta zbog etilen oksida

milka

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je da se s tržišta povlače Milka Classic sladoledi na štapiću u pakiranjima od četiri komada, zatim Milka sladoled od lješnjaka na štapiću i Milka Classic sladoled na štapiću. Razlog je, kao i u nedavnom slučaju povlačenja sladoleda Bounty, Twix, Snickers i M&Ms, nedopuštena razina etilen oksida. Distributer povučenih Milka sladoleda je tvrtka Stanić d.o.o. iz Zagreba.

Osim nekih sladoleda, s tržišta su zbog etilen oksida povučeni i Dukatos jogurti, sladoledi u pakiranjima od 2,5 litre iz Metroa, Gustoni krekeri, Bravo Crema vrhnje za kuhanje i proizvod Cremino tvrtke Stanić.  

Etilen oksid je zapaljivi bezbojni plin slatkastog okusa koji se koristi prvenstveno u proizvodnji kemikalija, među ostalim i antifriza. U manjim količinama koristi se kao pesticid i sterilizator. Budući da može oštetiti DNK vrlo je efikasan za ubijanje bakterija, virusa i gljivica, ali studije su dokazale i njegova kancerogena svojstva. Etilen oksida praktički nema u masovnom optjecaju. 

Slučajevi trovanja ovim spojem uglavnom su ograničeni na tvornice u kojima se on proizvodi, određeni broj ljudi mu je izložen kroz udisanje cigaretnog dima ili kroz medicinske i kozmetičke proizvode u kojima se koristi kao sterilizator. 

Dok se u kemijskoj industriji redovno koristi, etilen oksid zabranjen je u prehrambenoj industriji u Europi. Godinama su ga koristili kao pesticid u poljoprivredi, obično za čišćenje silosa od parazita, ali zbog toksičnosti je zabranjen. U Europskoj uniji više nije ni na listi aktivnih tvari dopuštenih za zaštitu biljnih nasada. 

Kategoriziran je kao mutagen kategorije 1B, kancerogeni, otrovni spoj (EC) 1272/2008. Od rujna 2020. Europski RASFF, sistem za pravovremeno uzbunjivanje u prehrambenom sektoru, upozorio je na višestruki ulaz pošiljaka sezama kontaminiranog etilen oksidom na europsko tržište. Hrana kontaminirana ovim spojem dosad je u EU najčešće dolazila iz Indije, gdje je korištenje etilen oksida u prehrambenoj industriji dopušteno.

Španjolska agencija za hranu ovog je ljeta zatražila da sve članice EU odmah zabrane bilo kakvu prisutnost etilen oksida u hrani jer je opasan i u najmanjim količinama. Nakon savjetovanja sa stručnjacima i članicama, Europska komisija odlučila se na “usklađeni pristup” u provjerama i uklanjanju ovog rizika.

Europska komisija krajem lipnja je ponovno procijenila situaciju, posebno prisutnost etilen oksida u aditivu E410 koji se dobiva od sjemenki rogača. Etilen oksid mogao je biti korišten kao pesticid za rogač ili sterilizator za pripravak od rogača ili oboje. 

Kako se E410 puno koristi u industriji sladoleda za stabilizaciju sladoleda, počele su pojačane kontrole sladoleda, s nalogom da se povlače samo oni sladoledi u kojima se pronađe nedopuštena razina etilen oksida u konačnom proizvodu. Nadalje, aditiv E410 ne mora biti kontaminiran, ovisi odakle se nabavlja i o kojoj je pošiljci riječ. Iako može biti prisutan u sirovinama, etilen oksid ne mora proći u konačne proizvode, no neki stručnjaci smatraju da ga se zbog toksičnosti treba iskorijeniti iz cijelog proizvodnog lanca.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.