Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

FOODIT Ova igrica navodno trenira mozak da prestane željeti junk food

foodit-g

Mali tim znanstvenika, stručnjaka za translacijsku medicinu na Sveučilištu u Exeteru, objavilo je aplikaciju FoodIt koja, kako tvrde, trenira mozak da prestane žudjeti za lošom i nezdravom hranom. Riječ je o nekoj vrsti igrice za mobitel koja se igra jednom do dva puta dnevno. U nekoliko minuta koliko traje jedna runda, na ekranu se pojavljuju slike zdrave hrane, junk fooda i slike predmeta nevezanih za hranu, odjeće primjerice.

Korisnik mora kliknuti na slike u zelenom krugu i suzdržati se od klikanja na slike u crvenom krugu. Tako se, tvrde znanstvenici, mozak trenira po principu “stani-kreni” i trenira refleks da kad ugledate  lošu hranu ilipomislite na nju, mozak automatski dobije poruku “stani” kako se ne bi razvijala  žudnja za junk foodom.

 Aplikacija mjeri točnost klikanja (klik na zeleno nosi jedan bod, klik na crveno oduzima bod) i brzinu reakcije. Korisnicima se preporučuje da igraju kad su gladni, i da mobitel drže ispred sebe na ravnoj površini, najbolje na stolu, a ne u rukama ili u hodu. Znanstvenici kažu da su ispitanici na kojima su testirali igricu, značajno smanjili konzumaciju junk fooda.

“Netko tko je jeo junk food dva do četiri puta tjedno, uz redovno korištenje aplikacije smanjuje konzumaciju na jednom mjesečno,” izjavila je Natalia Lawrence, profesorina na Sveučilištu u Exeteru koja je razvila igricu. Dugoročni cilj igrice je istrenirati mozak da pozitivno reagira na zdravu hranu (nagrada) i negativno na junk food.  Na platformama za skidanje aplikacija korisnici tvrde da im je FoodIt pomogao. 

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.