Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo kako David Thompson priprema zeleni tajlandski curry, omiljeno zagrebačko jelo

Australac David Thompson, koji je dugo živio na Tajlandu, jedan je od najvažnijih rajlandskih chefova  uopće. Thompsonov londonski restoran Nahm dobio je Michelinovu zvjezdicu prije dvadeset godina, šest mjeseci poslije otvaranja.

Thompsonov Nahm Bangkok 2014.godine proglašen je najboljim restoranom u Aziji. Tri godine kasnije, čim je Michelin stigao na Tajland, Nahm Bangkok dobio je zvjezdicu, a do danas je ostao u grupi najboljih azijskih restorana prema godišnjim listama S.Pellegrino Asia.

Godine 2002. David Thompson objavio je prvo izdanje enciklopedijski vrijedne kuharice Thai Food. Na skoro sedam stotina stranica Thompson je donio niz recepata koji obilježavaju tajlandske regionalne kuhinje, uključujući i autentične recepture za najpopularnija tajlandska jela na Zapadu. Iz briljantne Thompsonove knjige Thai Food donosimo recept za green curry, već godinama omiljeno jelo u Zagrebu.

Zeleni curry s piletinom i malim kukuruzima

Sastojci

2 šalice kokosova vrhnja

2 jušne žlice ribljeg umaka

150 g tanko narezanog mesa pilećeg batka

2 šalice razrijeđenog kokosova mlijeka ili pilećeg temeljca

6 do 10 malih kukuruza

3 natrgana lista kaffir limea, 

2 duga crvena člija, narezana dijagonalno

lišće tajlandskog bosiljka

Sastojci za curry pastu

3 velike žlice zelenih bird’s eye čilija

puno soli

1 žlica sjeckanog galangala

2 žlice sjeckanog lemongrassa

1 žlica naribane korice limete

1 žlica sjeckanog korijena korijandera

1 žličica sjeckane crvene kurkume

3 žlice sjeckane ljutike

2 žlice sjeckanog češnjaka

1 žličica paste od kozica

10 zrna bijelog papra

1/2 žličice preprženih i samljevenih  sjemenki korijandera

1/2 žličice  preprženih i samljevenih sjemenki kumina

Prvo napravite pastu Curry paste tradicionalno se rade u mužaru. Sastojci se dodaju individualno ii postupno, od najtvrđih do najmekših. Svaki se sastojak mora potpuno usitniti i pretvoriti u kašu, prije dodavanja idućeg sastojka. Ručna izrada curry paste traje veoma dugo, ali su rezultati superiorni. Naravno, curry pastu možete napraviti u food processoru. U tom slučaju dodajte malo vode, kako biste ubrzali miksanje. Nipošto nemojte dodavati ulje, jer će smjesa postati teška i ljepljiva. Curry pasta iz miksera nije toliko dobra kao ručno napravljena  pasta, ali je i dalje neusporedivo bolja od bilo koje curry paste iz dućana.

Pošto ste napravili pastu, u tavu ubacite kokosovo vrhnje i dodajte velike žlice paste. Pržite na srednjoj do jakoj vatri, redovito miješajući da pasta ne bi zagorjela. Dodajte piletinu i nastavite pržiti dok pasta ne počne intenzivno mirisati. Začinite ribljim umakom, pa dodajte kokosovo mlijeko ili temeljac. Zagrijte, smanjite vatru, dodajte kukuruz i kuhajte još tri do četiri minute. Skinute s vatre, pa ubacite lišće kaffir limea, crvene čilije  i lišće bosiljka.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.