Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Čini se da Gorski kotar upravo postaje nova velika stvar hrvatskog turizma

gorski-kotar-lokve

U zaseoku Homer kraj Lokvi jedna se vila iznajmljuje za 350 dolara za noć. Kuća može primiti četvero ljudi, ali je sustav najma takav da se plaća 350 dolara ako i samo dvoje ljudi boravi u njoj. Ta je cijena prilično visoka za mjesto in the middle of nowhere, jer za sličan novac u kolovozu možete dobiti vilu u Istri ili hotelsku sobu na obali u hotelu s četiri zvjezdice, a u rujnu već i u hotelu s pet zvjezdica.

Okej, vila u Homeru izdvojeni je primjer. Većina kuća u Gorskom Kotaru iznajmljuje se po nižim cijenama. No, taj primjer govori o početku stvaranja nove važne destinacije hrvatskog turizma. Gorski Kotar upravo postaje nova velika stvar naše turističke scene.

Lokalni mediji izvještavaju kako Nacionalni park Risnjak, područje gdje žive sva tri velika europska predatora, medvjed, vuk i ris, ovoga ljeta ruši rekorde u broju posjetitelja.

Prošle su zime, pak, sve kuće za odmor bile iznajmljene  jer se zbog korone nije moglo ići u inozemstvo na skijanje, pa su Hrvati odlučili provesti zimske praznike u Gorskom Kotaru i Lici. Do prije dvije ili tri godine u Gorskom Kotaru uopće nije bilo turizma, osim ponešto u Fužinama.

No onda su potezi lokalnih vlasti, kojima je pomogla epidemija, počeli pretvarati Gorski Kotar u sasvim jedinstveno turističko odredište, koje ima dvije strateške prednosti: izolaciju i veličanstvenu divlju prirodu. Zahvaljujući tim prednostima, Gorski Kotar može postati, i već postaje, iznimno atraktivna zona protustresnog i ekološkog turizma.

Naravno, da bi postao prava turistička destinacija Gorski Kotar mora razviti određene turističke infrastrukture, koje sada nema.  Potrebno je, uz kuće za odmor, izgraditi bar nekoliko manjih ali luksuznih hotela, obnoviti zapuštene planinarske domove, otvoriti restorane s profesionalnim kuhanjem koje bi valoriziralo lokalne sastojke (Eva u Lokvama trenutno je vjerojatno najzanimljiviji gorskokotarski restoran) osmisliti još niz manifestacija poput festivala Wake the Lake i pri svemu tome jako paziti da se priroda Gorskog Kotara ničim ne ugrozi.

Gorskokotarski turistički model mora se temeljiti na bezuvjetnoj zaštiti prirode, a ne na njenoj eksploataciji. Takav Gorski Kotar mogao bi značajno obogatiti sadašnju strukturu hrvatske turističke industrije.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.