Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

INFOGRAFIKA Samo šest velikih pivovara lani je proizvelo više od pola sveg piva na svijetu

statista-pivo.g

Ako ste se pitali zašto se neovisnim lokalnim proizvođačima craft piva daje tolika važnost, pogledajte infografiku koju slijedi. Industrija piva jedna je od najkoncentriranijih na svijetu. Samo šest velikih pivara proizvodi više od pola sveg piva koje se proda i popije na svijetu. Točnije, u 2020. godini proizveli su 60 posto sveg piva. Prilično zastrašujući tržišni udjeli.

pivo-infografika

U kafiću možete naručiti pet različitih piva iz pet zemalja, možda i s različitih kontinenata, i opet su najveće šanse da vaš novac završava u ABInbevu, najvećem svjetskom pivaru koji je progutao desetke i stotine manjih pivovara u cijelom svijetu. Kad je riječ o globalnim brendovima industrijskih piva poput Budweisera, Corone, Leffea, Stelle Artois, Becksa…mogućnost izbora uglavnom je iluzija. Statistički portal Statista svoju je infografiku na ovu temu, napravljenu na temelju podataka BarthHaasa, tako i nazvao: Industrija piva i iluzija izbora. Infografika prikazuje ukupnu proizvodnju piva i udjele najvećih proizvođača. 

Pivarski div AB InBev nosio je oko 25,7 posto globalne proizvodnje piva 2020. godine. No, s obzirom na njegov impresivan portfelj brendova, to i nije neočekivano. AB InBev je vlasnik velikih i masovnih američkih brendova  poput Corone, Budweisera, Bud Lighta, Modela i mnogih drugih. Heineken je na drugom mjestu s 12,2 posto svjetske proizvodnje pod brendovima Heineken, Sol, Sagres i drugima. Molson Coors je treći s 4,6 posto. Njihov široki portfolio predvode piva Miller i Foster. Pet najvrjednijih pivskih brendova prema Beer Finance, redom Budweiser, Beck’s, Stella Artois, Leffe, Modelo i Corona, svi su u vlasništvu AB InBeva. Najveća svjetska scena craft pivovara, Amerika, lani je proizvela oko 27 milijuna hektolitara piva. Samo AB InBev proizveo je 17 puta više.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.