Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kraj Sicilije otkrivena rimska galija s amforama za vino starima više od 2000 godina

sicilija

Arheolozi su u blizini sicilijanskog obalnog grada Isola delle Femmine nedaleko od Palerma, otkrili olupinu stare rimske galije s kamenim amforama tipa Dressel 1A, kakve su se prije više od 2000 godina na Sredozemlju koristile za čuvanje i prijevoz vina, javlja Ansa. Amfore su pronađene dijelom u olupini a dijelom razbacane oko broda, što arheolozima ukazuje da je brod stradao u brodolomu. Operaciju vode agencija za zaštitu okoliša ARPA Sicilia i Uprava za nadzor mora sicilijanske regije.  Ako se pretpostavka o amforama pokaće točnom, bit će to novi dokaz da se u doba antičkog Rima na Sredozemlju naveliko trgovalo vinom.  

“Sredozemlje nam stalno daje dragocjene elemente za obnovu naše povijesti povezane s pomorskom trgovinom’, rekla je Valeria La Vigni, nadzornica za more u sicilijanskoj regionalnoj upravi, koja vodi misiju. Ovo drugo ovakvo otkriuće u nekoliko tjedana kraj obale Sicilije. Stručnjaci su već pronašli ostatke broda za koji vjeruju da je prevozio vino, u  blizini otočića Ustica. 

Antička vinska tradicija ponovno je aktualna tema među talijanskim vinarima. Lani je vinarija na talijanskom otoku Elba objavila da je oživjela 2500 godina staru metodu potapanja grožđa pod more, za koju se vjerovalo da je koristila za proizvodnju vina za  Julija Cezara. Prije dvije godine, arheološka istraživanja pokazala su da su Kelti iz željeznog doba koji su živjeli u Burgundiji između 5. i 7. stoljeća prije Krista vjerojatno pili grčka vina, dok je studija objavljena 2017. godine otkrila dokaze o vinogradarstvu oko 6000 godina prije Krista, u današnjoj Gruziji.

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.